Banca Rusiei a majorat rata dobânzii la cel mai ridicat nivel de după 2003

Redacția Digi Economic Data publicării:
banca din rusia
sursa: shutterstock.com/

Banca Rusiei a majorat dobânda de politică monetară cu 200 de puncte de bază, până la 21%, cel mai ridicat nivel de după luna februarie 2003, când Rusia își revenea după haosul care a urmat colapsului Uniunii Sovietice.

Banca Centrală a arătat, într-un comunicat, că această majorare este necesară pentru a combate inflația, care se situează în prezent la 8,4%, adăugând că așteptările inflaționiste ale publicului au atins cel mai ridicat nivel de la începutul anului. Instituția a menținut o retorică dură, afirmând că o altă majorare a dobânzii este posibilă la următoarea ședință. De asemenea, și-a actualizat prognoza privind rata inflației pentru anul viitor la 4,5-5%, semnalând că obiectivul de 4% pentru anul viitor este de neatins, potrivit Reuters.

Majoritatea analiștilor chestionați de Reuters se așteptau la o majorare de 100 de puncte de bază. Decizia ia în considerare noul proiect de buget al Rusiei, considerat inflaționist din cauza creșterii cheltuielilor militare și a unui deficit mai mare decât se aștepta, de 1,7% din PIB pentru acest an.

Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a redus prognoza de creștere economică a Rusiei pentru anul viitor cu 0,2%, la 1,3%, de la 3,6% în acest an, pe fondul încetinirii creșterii consumului și a investițiilor, o piață a muncii mai puțin tensionată și a unei creșteri salariale moderate. 

Rusia estimează oficial o încetinire a creșterii economice la 2,5%, de la o creștere așteptată de 3,9% în acest an.

Banca Centrală a majorat rata dobânzii la 20% în februarie 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina. A redus rata la 17% în aprilie 2022.