Banca Națională a României menține dobânda cheie la 6,5% pe an

Redacția Digi Economic Data publicării:
Banca Nationala a Romaniei
sursa: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), întrunit în ședință vineri, a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an. 

De asemenea, a hotărât menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50% pe an, precum și menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

BNR arată că rata anuală a inflației a crescut peste așteptări în ultimele trei luni ale anului 2024, urcând în decembrie la 5,14%, de la 4,62% în septembrie, în principal ca efect al scumpirii combustibililor, dar și ca urmare a noilor majorări înregistrate de prețurile alimentelor, „pe fondul secetei severe din vara anului trecut și al măririi cotațiilor unor mărfuri”. În luna ianuarie 2025, rata anuală a inflației a scăzut la 4,95%.

De asemenea, datele preliminare indică „o creștere mai solidă a economiei” în cel de-al patrulea trimestru al anului trecut, comparativ cu estimările anterioare, la 0,8%, de la 0,1% în trimestrul precedent. 

În ședința vineri, Consiliul de administrație al BNR a aprobat și Raportul asupra inflației, ediția februarie 2025. „Potrivit prognozei actualizate, rata anuală a inflației va cunoaște o fluctuație pronunțată în semestrul I 2025 - pe fondul efectelor de bază în dublu sens ce se vor manifesta pe acest orizont de timp -, iar în semestrul II va descrește pe o traiectorie mai ridicată decât cea din proiecția precedentă, menținându-se deasupra intervalului țintei până la finele anului curent. Totodată, după ce va coborî în primele luni din 2026 ușor sub limita de sus a intervalului țintei, rata anuală a inflației va rămâne constantă până la capătul orizontului de prognoză, pe un palier doar marginal inferior celui previzionat anterior”, arată BNR.

Incertitudini și riscuri

Potrivit Băncii Centrale, mai multe incertitudini și riscuri continuă să decurgă din conduita viitoare a politicii fiscale, dat fiind impactul prezumat al măsurilor fiscal-bugetare implementate sau adoptate până acum, dar și cerința consolidării bugetare în conformitate cu Planul bugetar-structural pe termen mediu convenit cu Comisia Europeană, precum și cu procedura de deficit excesiv.

„O sursă de incertitudini și riscuri rămân însă și condițiile de pe piața muncii și ritmul creșterii salariilor din economie. Totodată, incertitudini semnificative continuă să fie asociate dinamicilor prețurilor energiei și alimentelor, precum și traiectoriei viitoare a cotației țițeiului, iar riscuri notabile vin din tendința de extindere a protecționismului comercial, cu potențial impact asupra cotațiilor altor materii prime, precum și asupra prețurilor unor bunuri intermediare și finale.

Incertitudini și riscuri crescute la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, generează războiul din Ucraina și situația din Orientul Mijlociu, dar mai cu seamă mersul economiei globale/zonei euro și al comerțului internațional în contextul măsurilor de politică comercială ale administrației americane. Totodată, absorbția și utilizarea fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte. Ele sunt însă esențiale pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziției energetice, dar și pentru contrabalansarea, cel puțin parțială, a efectelor contracționiste ale conflictelor geopolitice și ale consolidării bugetare”, mai transmite BNR.

Relevante sunt, de asemenea, deciziile de politică monetară ale Băncii Centrale Europene și Rezervei Federale din SUA, precum și atitudinea băncilor centrale din regiune.

Următoarea ședință a Consiliului de Administrație al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 7 aprilie 2025.

Banca centrală a decis anul trecut, în două rânduri, scăderea ratei dobânzii cheie: în iulie, de la 7% pe an la 6,75% pe an, şi în august la 6,5% pe an.