Banca Centrală Europeană a redus dobânzile cu un sfert de punct procentual. Impactul asupra României

G.C. Data publicării:
fonduri europene
sursa: shutterstock.com/

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a decis astăzi să reducă cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative, după ce inflația din zona euro a scăzut sub 2%.

Aceasta este a treia reducere a BCE din acest an, cu două în plus față de Banca Angliei, despre care se preconizează că va lua o decizie similară la următoarea reuniune de politică monetară de luna viitoare. În SUA, Rezerva Federală a indicat că intenționează să reducă și ea ratele dobânzilor în lunile următoare, deși au existat semnale că ar putea să amâne decizia.

„Informaţiile primite privind inflaţia arată că procesul dezinflaţionist este pe drumul cel bun”, a declarat BCE. „Perspectivele inflaţiei sunt, de asemenea, afectate de surprizele negative recente ale indicatorilor de activitate economică”. 

Noile dobânzi vor intra în vigoare la 23 octombrie 2024. Ratele dobânzilor la facilitatea de depozit, la operațiunile principale de refinanțare și la facilitatea de creditare marginală vor fi reduse la 3,25%, 3,40% și, respectiv, 3,65%. 

Joe Nellis, economist la Universitatea Cranfield și consilier la firma de consultanță financiară MHA, a spus că BCE se va concentra pe stimularea creșterii economice după o perioadă lungă în care costul împrumuturilor a fost menținut ridicat pentru a combate inflația. „Spre deosebire de Banca Angliei, BCE are un mandat dual, care îi cere să ia decizii pentru a stimula creșterea economică, precum și pentru a controla inflația. Decidenții BCE speră ca această reducere să ofere un impuls economiei germane (și zonei euro în ansamblu), să inspire consumul, să încurajeze investițiile și, în cele din urmă, să stimuleze economia,” a spus el, potrivit The Guardian.

„Având în vedere că economia germană este probabil să se contracte pentru al doilea an consecutiv, ne putem aștepta ca BCE să reducă din nou ratele dobânzilor cu 0,25% în decembrie – aceasta este o decizie pe care decidenții vor simți că trebuie să o ia dacă sunt serioși în ceea ce privește catalizarea creșterii în cea mai mare economie din zona euro,” a adăugat el.

Impactul asupra românilor

Decizia Băncii Centrale Europene de a reduce ratele dobânzilor ar putea avea mai multe efecte asupra românilor, deși țara noastră nu este parte din zona euro. Pentru românii cu credite în euro cu dobândă variabilă, ratele ar putea înregistra o scădere ușoară. De asemenea, reducerea dobânzilor în zona euro poate determina și băncile din România să scadă dobânzile la credite, în special la cele în euro.

La un nivel mai mare, dacă reducerea dobânzilor va stimula economia din zona euro, România ar putea beneficia indirect, întrucât o mare parte din exporturile românești merg în statele din zona euro.