Anca Dragu a redus dobânda la 3,5% în Moldova. BNR o menține în România la 7%
Procesul rapid de dezinflaţie a ajutat Moldova să alinieze politica de dobândă monetară și, prin finanţare ieftină pentru companii şi populaţie, țara speră că va înregistra o creştere a cererii interne, a declarat joi guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Anca Dragu.
"Pe 7 mai am luat o decizie de politica monetară, deci acum două zile. A fost cea de-a treia decizie privind politica monetară prin care am decis să reducem din dobânzi. Rata de politică acum este 3,6% şi tot pe 7 mai am decis să diminuăm cerinţele de rezerve de capital cu 4% pentru moneda naţională, dar şi pentru monedele de referinţă", a afirmat Anca Dragu.
Ea a precizat că dobânda este relativ mare şi reflectă lichiditatea de pe piaţă, dar pe termen scurt băncile centrale şi Banca Moldovei pot să vadă progresele făcute şi îşi aliniază instrumentele cu rata inflaţiei.
"Ceea ce am văzut, de asemenea important, este că rata inflaţiei a coborât de la 34% în octombrie 2022, la 3,9% în martie 2024. Acest proces rapid de dezinflaţie ne-a ajutat să aliniem politica de dobândă monetară şi sperăm ca prin finanţare ieftină pentru companii şi persoane fizice să vedem o creştere a cererii interne. Este important să ne asigurăm că cererea internă este la un nivel care permite creştere economică şi revenire după atâtea evenimente care au avut loc în lume, dar şi să menţină stabilitatea preţurilor şi să asigure că inflaţia este la un nivel care stimulează creşterea economică - şi nu este încă acolo. Cred că am procedat bine în echilibrarea acestor două ecuaţii", a adăugat guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis luna trecută să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, informează Agerpres din informații comunicate de banca centrală. Mai mult, Consiliul de Administrație a decis și păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la valoarea de 8% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an. De asemenea a hotărât şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. Dobânda cheie nu a mai fost modificată din luna ianuarie 2023, când BNR a crescut rata dobânzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an.