Analiştii financiari estimează o inflație de 4,4% în 12 luni. „Principalul risc asupra stabilităţii financiare este politica fiscală”

Redacția Digi Economic Data publicării:
economia romaniei
sursa: shutterstock.com/

Analiştii financiari estimează o rată a inflației de 4,4%, pentru orizontul de 12 luni, în România şi o depreciere a leului, potrivit unui sondaj realizat de Asociaţia CFA România. 

Indicatorul de încredere macroeconomică al asociaţiei a scăzut ușor în luna iulie, cu 0,2 puncte, până la valoarea de 52 puncte din 100. Indicatorul privind încrederea în economia românească este calculat pe baza a șase întrebări privind condiţiile curente, respectiv anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piața muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 82% dintre analiștii financiari participanți la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de șase luni este de 5,0258 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni este 5,1062 lei pentru un euro.

„Principalul risc asupra stabilităţii financiare a României este politica fiscală. Deficitul bugetar, este anticipat de către participanţii la sondaj la o valoare de peste 7% din PIB în acest an. Acest deficit este asociat şi cu o reducere uşoară a anticipaţiilor de creştere economică pentru acest an”, a declarat Adrian Codirlaşu, Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România, potrivit unui comunicat de presă.

În ceea ce privește evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, cea mai mare parte dintre participanţi, 59%, anticipează o stagnare în următoarele 12 luni. De asemenea, 41% dintre analiștii financiari consideră că preţurile actuale sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 a continuat să se majoreze şi este anticipat (valoarea medie a anticipaţiilor) la 7,1% din Produsul Intern Brut (PIB). Anticipaţiile de creştere economică pentru anul curent au continuat să se reducă faţă de exerciţiile anterioare şi se situează la valoarea de 2,5%. Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, în ultima săptămâna a fiecărei luni, iar participanţii sunt analiști financiari, membri ai asociaţiei.