Venitul minim european e dublu față de brutul nostru – zero reacție în România

Adam Gheorghe Data publicării: Data actualizării:
Venitul minim european
sursa: profimediaimages.ro/

România trebuie să transpună în legislația locală Directiva Europeană 2041/2022 privind Venitul Minim European Adecvat (Fair Minimum Wage), pentru o minimă protecție socio-economică categoriilor vulnerabile de lucrători din UE.

La mai bine de un an de la adoptarea reglementării, autoritățile noastre nu au întreprins nicio acțiune în acest sens, deși ar trebui să adopte legislația aferentă până la finalul anului 2024.

Conform unei analize Ernst & Young România, varianta favorabilă angajatului este determinarea venitului minim pe baza valorii coșului de consum. O altă opțiune s-ar putea baza pe valoarea la nivelul de 60% din salariul median sau a 50% din salariul mediu brut pe economie.

Prima variantă are în vedere costurile pentru: alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, asigurarea, dotarea și întreținerea unei locuințe, produse de uz casnic și igienă personală, servicii, educație și cultură, îngrijirea sănătății, recreere și vacanță, fond de economii. Raportarea la aceste costuri ar putea stabili un venit satisfăcător pentru numeroși angjați din România, deși contextul economic din țară nu pare capabil momentan să susțină o astfel de abordare.

Salariul minim actual și indicele prețurilor de consum nu sunt atuuri avantajoase pentru România și se poate spune că avem costuri de trai relativ mari, raportate la veniturile destul mici ale populaţiei.

Valoarea coșului minim de consum în 2023 pentru o persoană adultă singură a fost evaluată la 3.807 lei (cu 40% în plus față de 2.708 lei în 2022), conform unui studiu elaborat de Fundația Friedrich Ebert România și Syndex România. Drept urmare, venitul brut corespondent ar fi de 6.507 lei. Salariul minim brut național actual este de doar 3.300 lei.

A doua variantă, probabil acceptabilă pentru autoritățile române, ar putea fi calculul pe baza a 50% din salariul mediu brut pe economie, care în septembrie 2023 a fost de 7.350 lei.

Jumătate din această valoare înseamnă aproximativ 3.700 lei lunar brut, aproape de actualul nivel de 3.300 lei. Dar repetăm: statul nu a întreprins încă nimic în această direcție și va trebui s-o facă până în decembrie 2024. Fiind an electoral, e posibil să se întâmple.