Sistemul e-Factura este suspendat azi. ANAF face teste
ANAF a suspendat azi activitatea sistemului e-Factura pentru a face ultimele teste sistemului informatic, care devine mediul obligatoriu prin care se vor transmite facturi între firme de la 1 ianuarie 2024. Până la 1 iulie 2024, celelalte tipuri de facturi vor circula în paralel, de la acea dată devenind ilegale.
"Vă anunțăm că, în data de 28 decembrie a.c. între orele 00:00 și 23:59, se vor realiza operatiuni tehnice pentru trecerea in productie a noului sistem informatic Ro e-Factura B2B (Business to Business), obligatoriu de la data de 1 ianuarie 2024, motiv pentru care in data respectiva serviciile oferite de RO e-Factura prin SPV (Spațiul Privat Virtual), respectiv prin API (interfața pentru depuneri/interogări automate) nu vor fi disponibile", scrie ANAF pe site.
Sistemul RO e-Factura devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2024, pentru toate livrările de bunuri și prestările de servicii care au loc în România, realizate în relaţia business-to-business (B2B). Ministerul Finanțelor și ANAF au publicat un ghid pentru firme.
Trecerea definitivă la noul sistem electronic de transmitere va avea două etape. În prima etapă, în perioada 1 ianuarie 2024 - 30 iunie 2024, operatorii economici - persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, au obligația să raporteze în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B și în relația cu instituțiile publice, altele decât cele efectuate în relația B2G, pentru care există obligația utilizării Ro e-Factura începând cu data de 01 iulie 2022.
De asemenea, operatorii economici persoane impozabile nestabilite, dar înregistrate în scopuri de TVA în România au obligația, începând cu 1 ianuarie 2024, să raporteze în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B pentru livrări de bunuri și prestări de servicii care au locul livrării sau prestării în România.
Facturile cu străinătatea sunt exceptate
Următoarele operațiuni sunt exceptate de la obligația utilizării sistemului național privind factura electronică RO e-Factura: livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către furnizor sau de altă persoană în contul său; livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către cumpărătorul care nu este stabilit în România sau de altă persoană în contul său, cu excepția bunurilor transportate de cumpărătorul însuși și care sunt folosite la echiparea ori alimentarea ambarcațiunilor și a avioanelor de agrement sau a oricărui altui mijloc de transport de uz privat; livrările intracomunitare de bunuri.
Firmele nu sunt pregătite
La începutul acestei luni, undeva la 20% dintre firmele active erau înregistrate în noul sistem eFactura.
Nici marile companii nu sunt pregătite să aplice 100% sistemul de la 1 ianuarie. Potrivit unei știri Hotnews, ca exemplu, Vodafone nu va putea aplica e-Factura în format XML de la 1 ianuarie.
„Având în vedere gradul crescut de complexitate al acestui proces (de trecere la E-factura- n.red.), în ciuda eforturilor depuse, facturile B2B în format XML vor fi disponibile la o data ulterioară datei de 1 Ianuarie 2024. În perioada de tranziție, cuprinsă între 1 ianuarie 2024 - 30 iunie 2024, Vodafone Romania va continua să transmită factura și în format PDF prin canalele de comunicare utilizate și la acest moment”, a transmis compania de telefonie clienților persoane juridice.