Rusia fentează sancțiunile valutare. Miliarde de dolari și euro au intrat în piața interzisă

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
euro dolar rusia
sursa: shutterstock.com/

Bancnote în valoare de aproximativ 2,3 miliarde de dolari şi euro au fost expediate în Rusia de când SUA şi Uniunea Europeană au interzis exportul valutelor spre Moscova, în martie 2022, din cauza războiului declanșat de ruși în Ucraina.

Rusia a reuşit să ocolească sancţiunile care blochează importurile de numerar. Datele vamale arată că numerarul a fost transportat în Rusia din ţări precum Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Turcia, care nu au impus rușilor restricţii comerciale. Ţara de origine pentru mai mult de jumătate din total nu este precizată în înregistrări.

Documentele arată o creştere a importurilor de numerar chiar înaintea invaziei. Între noiembrie 2021 şi februarie 2022, au intrat în Rusia bancnote în valoare de 18,9 miliarde de dolari şi euro, faţă de doar 17 milioane în precedentele patru luni.

În perioada martie 2022 - decembrie 2023, rușii au exportat metale preţioase pentru sume echivalente, arată înregistrările, potrivit Reuters.

După invazie, Banca Centrală a Rusiei a apelat la persoanele fizice care retrăgeau valută, în încercarea de a stopa deprecierea rublei. Conform datelor, în perioada februarie 2022 - decembrie 2023, au ieşit din Rusia bancnote în valoare de doar 98 milioane de dolari şi euro.