Rusia abandonează cota unică și trece la impozit progresiv ca să-și finanțeze războiul. Ideea circulă și în România

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
Rusia cota unica
Rusia vrea impozit progresiv să aibă bani pentru război. România, pentru cheltuielile statului. Foto: Profimedia

Rusia vrea să renunțe la cota unică, creditată cu ordinea în finanțele țării și cu îmbunătățirea colectării. Planul e s-o înlocuiască cu un o grilă de impozitare progresivă, în scopul de a lua bani suplimentar de la ruși pentru finanțarea războiului din Ucraina. Discuții de această natură fiscală există și în România, chiar dacă nu suntem în război.

Propunerea, care va trebui probabil să treacă prin parlament și ulterior să fie semnată de președintele Vladimir Putin, vine în contextul în care Rusia continuă să cheltuie sume imense de bani cu războiul din Ucraina, scrie Associated Press.

Autoritățile de la Moscova vor să treacă la un impozit progresiv pe veniturile personale, o schimbare față de actuala cotă (relativ) unică, introdusă în 2001 și e creditată cu îmbunătățirea colectării impozitelor.

Proiectul prevede un impozit de 13% pentru veniturile de până la 2,4 milioane de ruble (25.000 euro) pe an. Pentru veniturile peste această sumă, s-ar aplica rate de impozitare din ce în ce mai mari. Impozitul maxim ar fi de 22% pentru veniturile anuale ce depășesc 50 de milioane de ruble, sau jumătate de milion de euro. 

După spusele spus ministrului Finanțelor, Anton Siluanov, noile impozite mărite ar afecta doar 3,2% din populația activă a Rusiei.  "Scala progresivă propusă nu ar trebui să afecteze majoritatea covârșitoare a populației", a spus el.

Cota unică de 13% a fost adoptată în 2001, în încercarea de a descuraja evaziunea fiscală și de a crește veniturile statului. În 2021, Rusia a mai pus o treaptă de 15% pentru ce depășește 5 milioane de ruble pe an (52.000 euro).

Și în România există ideea trecerii la impozitarea progresivă. Pentru finanțarea statului

Fără a fi în vreun război, și în România a apărut, în curenta campanie electorală, ideea renunțării la cota unică și trecerea la o grilă progresivă de impozitare principalul promotor al ideii fiind premierul Marcel Ciolacu (PSD). Acestei idei i s-au alăturat mai mulți colegi de partid și lideri de sindicat. Măsura este criticată de partenerii de guvernare de la PNL, partidul care a introdus cota unică în 2005. Și în România, cota unică a adus ordine în veniturile bugetare, care au crescut vertiginos în valoare, datorită conformării voluntare.

Șeful guvernului vede în această trecere o sursă pentru micșorarea deficitului bugetar, dar  preferă să amâne discuția despre impozitarea progresivă până după alegeri.

Deficitul bugetului statului a ajuns la peste 3% din PIB în numai 4 luni din 2024. Acest deficit este creat de un avans extrem al cheltuielilor statului în acest an. Sunt cu aproape 30% peste cele de anul trecut executate în aceeași perioadă. În același timp, veniturile fiscale ale statului au avansat natural, odată cu indicatorii macro ai economiei, cu circa 11%.