Hidroelectrica marchează cel mai mare profit făcut vreodată la stat. Și al doilea din istoria companiilor din România

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
hidroelectrica
sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Producătorul de energie electrică Hidroelectrica a înregistrat, anul trecut, un profit net de 6,3 miliarde de lei, adică aproape 1,3 miliarde de euro, fiind cel mai mare profit pe care o companie de stat l-a realizat în România, potrivit raportului remis bursei.

În fapt, este al doilea cel mai mare profit pe care orice companie l-a realizat în România, după cel al Petrom din 2022 – 10,3 miliarde de lei. Anul trecut, Petrom a înregistrat un profit de doar 4 miliarde de lei, așa că Hidroelectrica este, în acest moment, cea mai profitabilă companie din România, atât din pucnt de vedere al dimensiunii beneficiului, dar și marjei.

La venituri totale de 12 miliarde lei, un profit net de 6,3 miliarde lei înseamnă că Hidroelectrica funcționează la o marjă de 55%. Profitul făcut de Hidroelectrica anul trecut a fost realizat în condițiile în care veniturile au crescut cu 30%, același procent cu care a crescut și producția totală de energie.

Veniturile din vânzarea energiei electrice pe piețele angro au crescut cu 14%, în condițiile unor cantități mai mari vândute prin mecanismul de achiziție centralizată la preț reglementat, chiar dacă prețul de piață a scăzut în 2023 cu 60% față de anul anterior. Veniturile din activitatea de furnizare au fost mai mult decât duble, crescând cu 132%, până la aproape 3,5 miliarde de lei.

Hidroelectrica are circa jumătate de million de clienți. Pe piața casnicilor, unde compania a intrat de doi ani, compania s-a bucurat de atât de mult success în atragerea de clienți încât a ajuns să aibă problem cu eliberarea facturilor. Pur și simplu, mecanismul de facturare nu a ținut pasul cu atragerea de noi clienți, lucru valabil și în prezent.

Sunt clienți ai Hidroelectrica care așteaptă cu lunile să le vină factura. Hidroelectrica este cea mai mare companie din portofoliul statului roman și cel mai mare producător de electricitate din România, având o capacitate instalată de 6.400 MW.