Germania promite să reducă din cheltuieli pentru a se conforma regulamentelor UE. Berlinul nu vrea să piardă fondurile europene alocate

Alexandru Gologan Data publicării:
germania cheltuieli
sursa: shutterstock.com/

Germania se conformează noilor reguli fiscale adoptate la nivelul Uniunii Europene, pentru a nu fi vizată ulterior de sancțiuni. Consolidarea bugetară și reducerea deficitului sunt necesare, dacă cea mai mare economie din zona euro nu vrea să piardă accesul la fondurile europene.

În luna iunie a acestui an, Germania a primit de la Comisia Europeană o traiectorie de ajustare în următorii patru ani, care a servit drept bază pentru planul bugetar trimis marţi de autorităţile germane. În acest document se arată că cea mai mare economie a Europei va trebui să limiteze creşterea cheltuielilor nete la 2,25% în ritm anual în 2025, de la 3,75% în acest an, informează Reuters.

Planul fiscal pe termen mediu mai arată că deficitul guvernamental general va fi de 2,5% din PIB în 2024, aproape la fel ca şi în 2023, când deficitul a fost de 2,6% din PIB.

Pe baza proiecţiilor, deficitul guvernamental al Germaniei se va reduce până la 1,75% din PIB în 2025.

Planul fiscal pe termen mediu al autorităţilor de la Berlin mai arată că raportul datorie-PIB va creşte uşor, de la 62,9% din PIB anul trecut, până la 63,25% din PIB în 2024, şi va rămâne la acel nivel în 2025.

Cheltuielile cu tranzacţiile financiare au drept efect o majorare a raportului datorie-PIB dar nu sunt incluse la calcul deficitului potrivit criteriilor de la Maastricht.

Noile reguli bugetare, introduse în luna aprilie, oferă statelor membre cel puţin patru ani pentru a reduce deficitul, înainte de a fi vizate de sancţiuni, care includ amenzi sau pierderea fondurilor europene.