Efectele Brexit: Centrul financiar al Londrei a pierdut 40.000 de locuri de muncă din cauza ieșirii Marii Britanii din UE

G.C. Data publicării:
brexit
sursa: shutterstock.com/

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a costat centrul financiar londonez aproximativ 40.000 de locuri de muncă, un impact mult mai profund decât se estima anterior, a declarat primarul din City of London, Michael Mainelli, pentru Reuters.

Potrivit oficialului, Dublin a profitat cel mai mult de pe urma locurilor de muncă pierdute de City-ul londonez, atrăgând 10.000 de poziţii. Oraşe precum Milano, Paris şi Amsterdam au beneficiat, la rândul lor, de pe urma migraţiei locurilor de muncă din sectorul financiar, după ce britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană (UE) în 2016.

„Brexitul a fost un dezastru”, a declarat Mainelli, administratorul City-ului londonez. „Aveam 525.000 de angajați în 2016. Estimarea mea este că am pierdut puțin sub 40.000.”

Cifrele avansate de Mainelli sunt cu mult mai mari decât cele 7.000 de posturi pe care consultanţii de la EY le-au calculat în 2022.

Cu toate acestea, el a spus că City of London crește, inclusiv în domenii dincolo de finanțe, cu locuri de muncă noi care compensează pierderile provocate de Brexit. Numărul angajaților a crescut la 615.000, pe măsură ce sectorul de asigurări și cel de analiză a datelor se extind.

Cu toate acestea, estimarea sa subliniază amploarea impactului Brexit, în contextul în care Marea Britanie încearcă să refacă relațiile cu Europa continentală.

„City-ul a votat în proporție de 70-30 pentru a rămâne în UE. Nu ne-am dorit asta”, a spus Mainelli, adăugând că și-a intensificat eforturile de a „se implica mai mult” cu Europa, efectuând 9 vizite în țările din regiune în acest an.

Eforturile sale de a consolida relațiile cu UE vin pe fondul unei încetiniri economice mai largi în Marea Britanie. Deși unii sperau că Brexit va oferi Londrei libertatea de a reduce imigrația, de a renunța la reglementările UE și de a stimula economia, imigrația a crescut, reglementările s-au dovedit greu de desfăcut, iar economia a încetinit.

Keir Starmer, noul premier al Marii Britanii, a încercat să refacă relațiile cu Europa continentală, deteriorate de anii de negocieri dificile legate de Brexit.

Starmer dorește să elimine unele obstacole în calea afacerilor cu țările UE, inclusiv printr-un acord de recunoaștere reciprocă a calificărilor profesionale, dar a exclus o revenire în organizația internațională.

Mainelli a spus că „există multe lucruri pe care le-am putea face în privința vizelor” pentru a ajuta City-ul. „Lucrăm, de asemenea, la acorduri comerciale bilaterale cu Germania”, a adăugat el.

După ce a fost mult timp considerat o bijuterie în coroana economiei britanice, sectorul financiar este şi el în declin. Per total, producţia în sectorul serviciilor financiare din Marea Britanie a scăzut cu 1% de la finele lui 2019 şi până în prezent, în contrast cu situaţia din Franţa şi Germania, unde a crescut cu 8%, şi mai ales cu cea din Irlanda, unde a crescut cu 18%.

Exporturile de servicii financiare ale Marii Britanii au fost depășite de alte servicii de afaceri, precum cele juridice sau de publicitate.

Cei mai mulți britanici consideră că Brexitul a fost, până acum, un eșec, potrivit sondajelor recente de opinie, dar susținătorii spun că Marea Britanie are mai multă libertate de a-și urma propriul drum în afara UE. Ei indică recesiunea economică a Germaniei și tulburările politice din Franța ca dovezi ale defectelor blocului.