Decizie majoră pentru piața cripto. SEC a aprobat fonduri tranzacționate la bursă pe bitcoin

Dragoș Comache Data publicării:
tranzactionare bursa bitcoin
sursa: gettyimages.com/

Comisia pentru Valori Mobiliare din Statele Unite (SEC) a aprobat primele fonduri tranzacționate la bursă care urmăresc evoluția bitcoin. Este un moment de cotitură pentru cea mai mare criptomonedă din lume și pentru întreaga industrie cripto.

Au primit aprobare pentru a fi tranzacționate la bursă 11 fonduri care investesc direct în bitcoin, în ciuda avertismentelor unor oficiali și investitori că aceste produse prezintă riscuri, potrivit Reuters. Printre cei care au primit aprobarea de a lansat aceste produse se găsesc mari manageri de fonduri, precum BlackRock, Ark Investments, Fidelity, Invesco și VanEck

Este de așteptat ca majoritatea acestor fonduri să înceapă tranzacționarea chiar de joi, ceea ce va declanșa o concurență acerbă pentru cotă de piață.

Directorul general al Rosenblatt Securities spune că decizia este un lucru pozitiv pentru instituționalizarea bitcoin drept clasă de active. Începând din 2013, mai mulți manageri de active au aplicat pentru a obține aprobare pentru a lansa fonduri tranzacționate la bursă (ETF) care urmăresc evoluția bitcoin, dar Comisia pentru Valori Mobiliare le-a respins deoarece acestea ar fi vulnerabile la manipularea pieței. Însă, în luna august a anului trecut, o instanță federală a decis că SEC a greșit atunci când a respins cererea Grayscale Investments, forțând autoritatea să-și regândească poziția.

Fondurile tranzacționate la bursă oferă investitorilor expunere pe cea mai mare criptomonedă din lume, fără a o deține în mod direct, și reprezintă un impuls major pentru industria cripto, care a fost afectată de o serie de scandaluri în ultimul timp.

Practic, un ETF bitcoin permite investitorilor să obțină expunere pe bitcoin fără complicațiile și riscurile deținerii directe de monede virtuale. Printre acestea se numără crearea de portofele criptografice și de conturi pe platformele cripto, unele dintre ele cu probleme de securitate cibernetică și predispuse la hacking.

Industria a trecut, de asemenea, printr-o serie de falimente și scandaluri, inclusiv colapsul platformei de schimb FTX, al cărui fondator a fost găsit vinovat de fraudă. Alte platforme au fost acuzate că au încălcat legile privind valorile mobiliare din SUA, în timp ce Binance, cea mai mare bursă cripto din lume, a pledat vinovat pentru încălcarea legilor americane împotriva spălării banilor. Toate acestea i-au făcut pe mulți investitori să fie precauți.

Dar, ETF-urile sunt listate la burse de valori strict reglementate și, prin urmare, sunt strict supravegheate. În plus, aceste produse sunt accesibile prin conturile de brokeraj ale investitorilor de retail. Mai mult, aprobarea ETF-urilor pe bitcoin sporește accesibilitatea bitcoin pentru investitorii instituționali, dintre care unora le este interzis să investească direct în active alternative.

Analiștii Standard Chartered au arătat în această săptămână că ETF-urile pe bitcoin ar putea atrage între 50 și o sută de miliarde de dolari doar în acest an, dar alți analiști sunt mai rezervați și estimează că fondurile atrase s-ar putea ridica la aproape 55 de miliarde de dolari în următorii cinci ani.

Deși importante, aceste sume reprezintă doar o mică parte din activele nete toale ale ETF-urilor din Statele Unite, care se ridicau în decembrie la 6.500 de miliarde de dolari, potrivit Investment Company Institute.

Succesul în lupta pentru a atrage aceste fonduri va depinde în mare măsură de taxele percepute de administratori și de lichiditatea pieței, spun experții. Unii emitenți și-au redus deja comisioanele, inclusiv BlackRock și Ark Investments. Acestea variază acum între 0,2 la sută și 0,8 la sută, dar multe firme se oferă să renunțe în întregime la comisioane pe o anumită perioadă de timp. Pentru speculatorii pe termen scurt, care doresc să cumpere și să vândă rapid anumite active, lichiditatea este însă mai importantă.

Aprobarea ETF-urilor pe bitcoin reprezintă o întoarcere la 180 de grade pentru Comisia pentru Valori Mobiliare din Statele Unite, după ce în trecut a respins autorizarea acestor produse din cauza îngrijorărilor că ar putea fi manipulate. Chiar președintele autorității este un critic feroce al acestor produse. Acum el a votat însă pentru aprobarea ETF-urilor pe bitcoin.

Președintele Comisiei pentru Valori Mobiliare a declarat că, după decizia instanței de anul trecut, aprobarea acestor produse este calea de urmat, dar a adăugat că autoritatea nu susține bitcoin, numindu-l un activ speculativ, volatil, folosit inclusiv pentru a finanța crima organizată. În plus, Gary Gensler a repetat că bitcoin este o marfă, nu un activ de valoare, iar aprobarea ETF-urilor pe bitcoin nu e în niciun caz un semnal că autoritatea va opri anchetele împotriva jucătorilor cripto despre care spune că încalcă legea.

Însă, pentru industria cripto un ETF pe bitcoin este un mare câștig, deoarece îi sporește legitimitatea și aduce bitcoin în circuitul financiar tradițional.

După ETF-urile pe bitcoin, alte fonduri care au la bază monede virtuale ar putea să apară. Mai multe firme au depus cereri pentru ETF-uri pe Ethereum, printre care și BlackRock.

Decizia SEC nu a dus însă și la o apreciere substanțială pentru bitcoin. Moneda virtuală era cotată la 47.328 de dolari, cu 1,4% peste nivelul din ziua precedentă. O explicație ar fi faptul că valoarea acesteia a crescut deja cu 70% în lunile anterioare, în așteptarea aprobării unui ETF.