Creşterea economică a Franţei consolidează stabilitatea zonei euro

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
franta piata capital
sursa: gettyimages.com/

Creşterea economiei Franţei în trimestrul doi din 2024 a fost mai solidă decât se estima, confirmă datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (Insee). Îngrijorările apărute pe fondul alegerilor anticipate nu s-au adeverit.

Economiștii anticipau o scădere generalizată a economiei franceze după perioada alegerilor anticipate, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Raportul Insee indică faptul că în trimestrul doi din 2024 creşterea economiei a fost sprijinită de exporturi şi investiţii, în timp ce cheltuielile de consum s-au menţinut stabile.

Cu toate acestea, incertitudinile încă planează asupra sectorului privat, din moment ce există temeri legate de faptul că noul guvern ar putea creşte taxele şi costurile cu forţa de muncă.

Economia zonei euro încă resimte efectele crizei energetice, industria şi exporturile de bunuri având evoluţii slabe. Însă, datele pozitive din trimestrul doi și organizarea Jocurilor Olimpice la Paris, ar putea îmbunătăți perspectivele financiare ale spațiului comunitar, relatează Bloomberg.