Ce categorii de contribuabili sunt exceptate în 2025 de la depunerea unei declarații fiscale importante. ANAF oferă clarificări

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
anaf
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Administraţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis, miercuri, o clarificare privind categoriile de contribuabili care nu au obligaţia de depunere a Declaraţiei informative D 406 SAF-T.

Astfel, unităţile de cult, asociaţiile de proprietari şi persoanele juridice fără scop patrimonial, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, persoanele fizice care desfăşoară activităţi cu scop lucrativ, asociaţiile familiale, societăţile profesionale de avocaţi cu răspundere limitată şi cabinetele individuale de avocat, societăţile profesionale notariale şi birourile individuale notariale, cabinetele medicale individuale sunt exceptate de la depunerea declaraţiei D-406 SAF-T.

"În contextul în care, conform prevederilor legale, unităţile de cult, asociaţiile de proprietari şi persoanele juridice fără scop patrimonial, care prin actul normativ de înfiinţare, prin legi speciale sau prin alte acte normative au obligaţia ţinerii contabilităţii în partidă simplă, folosesc un sistem de raportare simplificat, respectiv contabilitatea în partidă simplă, la fel ca şi contribuabilii care sunt deja exceptaţi de la depunerea fişierului standard de control fiscal (SAF-T), conform O.P.A.N.A.F. nr. 1783/2021 modificat prin O.P.A.N.A.F. nr. 373/2022 şi OPANAF 2518/2022, s-a identificat necesitatea modificării şi completării Anexei 5 a OPANAF nr. 1783/2021, în sensul clarificării în mod expres a exceptării de la depunerea declaraţiei D-406 SAF-T şi a entităţilor menţionate mai sus", precizează instituția într-un comunicat.

Pe 3 ianuarie 2025, pe portalul ANAF la secţiunea "Transparenţă decizională" a fost postat proiectul de act normativ pentru modificarea Anexei 5 la ordinul Preşedintelui A.N.A.F. nr. 1783/2021 privind natura informaţiilor pe care contribuabilul/plătitorul trebuie să le declare prin fişierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura şi condiţiile de transmitere, precum şi termenele de transmitere şi data/datele de la care categoriile de contribuabili/plătitori sunt obligate să transmită fişierul standard de control fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, împreună cu referatul de aprobare prin care este justificată necesitatea adoptării actului normativ.