Bursele lumii merg pe valul inteligenței artificiale - recorduri de la New York la Tokyo

Dragoș Comache Data publicării:
placa
Foto: Profimedia

Bursele din întreaga lume sunt la maxime istorice. Avansul vine pe fondul creșterii acțiunilor din sectorul semiconductorilor, în urma rezultatelor foarte bune anunțat de Nvidia. Producătorul de cipuri este, de departe, câștigătorul boom-ului inteligenței artificiale. Iar euforia din jurul său amintește de ceea ce se întâmpla cu Tesla acum 2-3 ani.

De la New York la Tokyo, trecând prin Europa, indicii bursieri au ajuns la valori record.

Cea mai impresionantă este evoluția bursei nipone. Aceasta a depășit nivelul record care se menținea de 34 de ani. Indicele Nikkei a ajuns la 39.156 de puncte în timpul ședinței de tranzacționare de joi, fiind peste referința de 38.915 puncte atinsă în ultima zi de tranzacționare din 1989.

Cei 34 de ani care i-a luat pentru a depăși acest prag sunt, de asemenea, un record pentru o piață majoră. Acest interval este cu un deceniu mai lung decât a avut nevoie Wall Street pentru a recupera pierderile înregistrate în crahul din 1929 și în criza care a urmat, potrivit Reuters.

Bursa niponă a crescut cu aproape 17% în acest an, după un avans de 28 la sută anul trecut, când a fost cea mai performantă bursă asiatică. Bursa din Tokyo a sfidat recesiunea din Japonia, războaiele din Europa și Orientul Mijlociu, șocul inflaționist global și creșterea ratelor la nivel mondial.

Depășirea maximului istoric reprezintă o îndepărtare de deceniile de performanță slabă, care i-a ținut departe pe investitorii globali.

Și în Europa indicele care măsoară performanța celor mai mari companii de pe continent a atins un nou record. Indicele pan european STOXX 600 a depășit maximul atins în ianuarie 2022, după ce și indicele Nasdaq, care are în componență în special companii din tehnologie, a stabilit un nou maxim istoric.

Evoluția vine pe fondul avansului din sectorul semiconductorilor, în urma rezultatelor foarte bune anunțat de Nvidia.

Anul trecut a fost un an remarcabil pentru inteligența artificială și nicio companie nu a beneficiat mai mult decât producătorul de cipuri Nvidia.

Datele financiare publicate miercuri arată că profiturile companiei americane au crescut cu aproape 770 % în ultimul trimestru al anului, la 12,3 miliarde de dolari, avansul fiind mai mare decât estimările analiștilor. Acest rezultat a contribuit la creșterea profiturilor companiei pe întregul an fiscal cu peste 580%, la 29,76 miliarde de dolari.

Rezultatele și perspectivele bune au făcut ca valoarea de piață a companiei să se apropie de 2.000 de miliarde de dolari, fiind de aproximativ cinci ori mai mare decât la sfârșitul lui 2022. Producătorul de cipuri își consolidează astfel poziția a treia în topul celor mai valoroase companii americane, în condițiile în care compania este esențială pentru sectorul inteligenței artificiale.

Nvidia este de neegalat în producerea de procesoare care alimentează sistemele de inteligență artificială. Compania este responsabilă pentru aproximativ 70% din vânzările de semiconductori pentru inteligența artificială, chiar dacă Meta, Amazon, IMB și Microsoft au început să-și facă propriile cipuri.

Entuziasmul din jurul Nvidia amintește de ceea ce se întâmpla în urmă cu câțiva ani cu acțiunile Tesla. Titlurile producătorului de mașini electrice au crescut rapid între 2019 și 2021, de la 12 dolari pe peste 400 de dolari. A ajuns să valoreze mult mai mult decât constructorii auto consacrați, precum Toyota, Volkswagen sau General Motors, deși producea și vindea mult mai puține mașini decât aceștia. Acum, valoarea acțiunilor a ajuns la 197 de dolari, departe de maximul din urmă cu doi ani și jumătate, din cauza scăderii cererii pentru mașinile electrice.

Euforia din jurul Nvidia se vede și tranzacțiile efectuate pe Wall Street. Acțiunile producătorului de cipuri le-au înlocuit pe cele ale Tesla în topul celor mai tranzacționate titluri, datorită interesului atras de inteligenţa artificială. Tesla a dominat tranzacţiile zilnice de acţiuni din SUA din 2020.

Dar ponderea exagerată a Nvidia în tranzacţiile de zi cu zi i-ar putea lăsa pe investitori mai vulnerabili în cazul în care creşterea veniturilor producătorului de cipuri nu reuşeşte să îndeplinească aşteptările mari ale investitorilor şi ar întrerupe creşterea de pe Wall Street.

Există și voci care spun că Nvidia a ajuns să fie prea mare pentru a cădea. Un analist citat de CNN arată că Nvidia este cel mai sofisticat și căutat producător de cipuri din lume, iar producția sa este una de importanță națională. În plus, datorită creșterii sale rapide, foarte multe fonduri de pensii, fonduri de economii și instituții au investit masiv în acțiunile companiei.