Bulgaria lansează prima emisiune de obligațiuni în dolari din ultimele două decenii pe fondul crizei politice

Redacția Digi Economic Data publicării:
Bulgaria
sursa: shutterstock.com/

Bulgaria a demarat prima sa emisiune de obligațiuni în dolari din ultimii 22 de ani, în încercarea de a acoperi deficitul bugetar și a rambursa datoriile care ajung la maturitate, în contextul unei crize politice prelungite.

Statul oferă obligațiuni denominate în dolari cu maturitatea la 12 ani, precum și eurobonduri cu maturitatea la 8 și 20 de ani, în cadrul unei tranzacții al cărei preț ar putea fi anunțat miercuri, a dezvăluit o sursă din apropierea acestui dosar, transmite Bloomberg.

Tranzacția este intermediată de către BNP Paribas, Citigroup Inc, ING Groep NV și UniCredit SpA.

Bulgaria se pregătește pentru alegeri parlamentare anticipate în octombrie, a șaptea rundă în ultimii trei ani, după ce partidele politice nu au reușit să formeze o coaliție majoritară stabilă. Guvernul interimar, numit marți, vrea să acopere obligațiuni în valoare de 1,5 miliarde euro care ajung la maturitate săptămâna viitoare și să finanțeze un deficit bugetar programat să ajungă la 3% din Produsul Intern Brut.

Inițial, randamentul cerut de investitori a fost de 165 de puncte de bază peste rata midswap pentru eurobondurile cu maturitatea la opt ani, 220 de puncte de bază peste rata midswap pentru eurobondurile cu maturitatea de 20 de ani și de 170 de puncte de bază peste rata midswap pentru obligațiunile în dolari, a precizat sursa citată de Bloomberg.

Guvernul ar putea emite noi obligațiuni cu o valoare totală de 10 miliarde leva (5,7 miliarde dolari) în următoarele patru luni, după ce a emis deja obligațiuni în valoare de 1,7 miliarde leva pe piața internă. Precedentele două guverne bulgare din acest an nu au accesat piețele financiare internaționale.