Acțiunile asiatice se tranzacționează pe plus după avansul de pe Wall Street și veștile bune din Japonia

Redacția Digi Economic Data publicării:
Japonia, bursă
sursa: shutterstock.com/

Acțiunile asiatice au crescut joi, după publicarea celor mai recente date privind inflația din SUA și publicarea unor noi cifre pozitive despre economia din Japonia.

În timp ce Japonia a publicat datele privind economia în al doilea trimestru, investitorii urmăresc și alte cifre cheie din regiune, inclusiv vânzările cu amănuntul, producția industrială și datele privind șomajul din China pentru luna iulie.

Indicele de referință Nikkei 225 din Japonia a urcat cu 1% în tranzacțiile de dimineață, ajungând la 36.808,75. 

Indicele S&P/ASX 200 din Australia are un plus de 0,3%, la 7.871,90. Indicele Hang Seng din Hong Kong a câștigat 0,5%, până la 17.198,86, în timp ce indicele Shanghai Composite a crescut cu 1%, la 2.879,03. Tranzacțiile au fost suspendate în Coreea de Sud pentru o sărbătoare națională, scrie Independent.

Datele Biroului de Statistică al Japoniei au arătat că a patra cea mai mare economie a lumii a crescut cu o rată anuală de 3,1% în perioada aprilie-iunie, marcând o revenire față de contracția din trimestrul anterior. 

Un element major de incertitudine se îndreaptă, însă, către sectorul politic: Premierul japonez Fumio Kishida a anunțat miercuri, într-o mișcare surpriză, că nu va candida la următorul vot pentru conducerea partidului său, din septembrie. Kishida deschide, astfel, calea unui nou prim-ministru care să conducă țara până la alegerile legislative din 25 octombrie 2025.

Pe Wall Street, indicele S&P 500 a crescut cu 0,4%, continuând una dintre cele mai bune zile ale anului, iar indicele Dow Jones Industrial Average a câștigat 242 de puncte, sau 0,6%, terminând ziua peste nivelul de 40.000 pentru prima dată în aproape două săptămâni. Indicele Nasdaq a crescut cu mai puțin de 0,1%.  

Inflaţia din SUA a scăzut la 2,9% în iulie, față de 3% în luna precedentă. Noile date aduc speranţă în piaţă, impulsionând Rezerva Federală de a reduce rata dobânzii de politică monetară la şedinţa din septembrie. Banca centrală americană menţine ratele la cel mai ridicat nivel al ultimilor 23 de ani, 5,25 - 5,5% de mai bine de un an.