1 iulie fiscal: Intră noul salariu minim. Se măresc accizele la carburanți. Se scumpesc gazele. e-Factura rămâne singura factură

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
bani romania
sursa: shutterstock.com/

1 iulie 2024 vine cu o serie de modificări fiscale de mare importanță în economie. Intră în vigoare salariul minim majorat. De asemenea, se măresc accizele pentru carburanți și se majorează tariful de distribuție pentru gaze. Tot luni se elimină toate tipurile de facturi B2B, rămânând doar e-Factura.

Salariul minim brut pe economie se majorează de la 1 iulie 2024 la 3.700 lei brut, de la nivelul actual de 3.300 de lei. Din noul salariu 300 de lei nu sunt taxați, rezultând că salariul minim net pe economie este de 2.363 lei. Deși este legat de mărimea salariului minim, punctul de amendă rămâne neschimbat, la 165 de lei, printr-o decizie a guvernului.

În noaptea aceasta vom vedea o majorare a prețurilor la benzină și motorină, pentru că va intra în figoare a doua tranșă de majorare a accizelor din 2024. Benzina ar urma să se scumpească cu 43 bani pe litru, iar motorina cu 39 bani pe litru.

Scumpiri de la 1 iulie la benzină și gaze

În acest moment, un litru de benzină sau de motorină costă circa 7 lei. Astfel, de la 1 iulie prețurile de la pompă vor crește cu aproximativ 30-40 de bani pe litru. Nu este prima scumpire de natură fiscală a carburanților de anul acesta. La 1 ianuarie, acciza s-a mărit din nou, iar atunci prețurile pentru un litru de benzină și motorină au crescut cu 26 de bani, respectiv 29 de bani pe litru. Creșterea prețului la carburanți ar putea antrena noi creșteri de prețuri în toată economia, potrivit analiștilor.

Tot începând cu 1 iulie, are loc o majorare cu 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale aplicabile consumatorilor de gaze naturale beneficiari ai serviciului de distribuţie, care reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit.

e-Factura devine singura factură valabilă între firme


De la 1 iulie e-Factura rămâne singura factură B2B Până la 30 iunie 2024, operatorii economici - persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA au obligația să raporteze în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B și în relația cu instituțiile publice. De la 1 iulie vor fi eliminate toate tipurile de facturi inter-firme și va rămâne exclusiv e-Factura. De la 1 iunie au fost introduse amenzile pentru neraportării unei facturi în timp de 5 zile de la emiterea ei la ANAF în sistemul e-Factura.