Ziua tratativelor nucleare: Polonia/Canada și Marea Britanie/Ungaria vor coopera în domeniul energiei atomice

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
reactoare nucleare
sursa: gettyimages.com/

Polonia şi Canada au semnat un acord prin care își intensifică cooperarea în domeniul energiei nucleare. Într-un act similar, Marea Britanie și Ungaria au încheiat un parteneriat pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR).

Polonia face eforturi pentru a-şi decarboniza industria și implicit, să renunțe la dependenţa de cărbune. În acest context, oficialii de la Varşovia au considerat necesar găsirea unui partener cu expriență pentru construirea primei centrale nucleare din țară.

„Canada este principalul furnizor de tehnologie pentru prima centrală nucleară din Polonia. Cooperarea cu privire la reactoarele modulare mici (SMR) este de asemenea foarte importantă", a declarat premierul polonez Donald Tusk, la finalul unei reuniuni cu omologul său canadian, Justin Trudeau, informează Reuters.

În 2023, autorităţile poloneze au aprobat construcţia a 24 de reactoare de tip SMR în şase locaţii din țară. Compania însărcinată cu realizarea proiectului va pune în funcţiune primul reactor până în 2030.

Marea Britanie și Ungaria încheie un parteneriat strategic

Tot marţi, într-o întâlnire separată, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto și omologul său britanic, David Lammy, au pus la Londra bazele cooperării strategice pentru dezvoltarea reactoarelor SMR.

„Ungaria este limitată din perspectiva resurselor energetice iar utilizarea acestei tehnologii va permite țării să-și asigure securitatea mult dorită. Marea Britanie are o expertiză vastă pe acest domeniu, fiind principalii parteneri spre care ne-am orientat atunci când am dorit să inițiem acest demers. În cel mult trei ani, reactoarele SMR vor fi construite, fiind extrem de eficiente în alimentarea cu electricitate a unei localități sau unei fabrici. Vor ocupa o suprafaţă comparabilă cu dimensiunea unui teren de fotbal. Și cel mai important: sunt prietenoase cu mediul înconjurător", a transmis Szijjarto, potrivit Bloomberg.

Ungaria este pregătită atât să dezvolte, cât şi să utilizeze tehnologie nucleară, însă doar în scopuri pașnice, a subliniat ministrul de Externe ungar.