Turcia își consolidează poziția de distribuitor regional în piața gazelor. Surplusul va fi redirecționat către Europa

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
turcia gaze
sursa: shutterstock.com/

Acordul semnat între Botas, compania energetică de stat din Turcia, şi grupul petrolier britanic Shell prevede aprovizionare cu gaze naturale lichefiate (GNL) pe o perioadă de zece ani, cu opţiunea redirecţionării livrărilor spre Europa.

Dacă până în prezent, Turcia s-a ocupat doar să-și acopere necesarul intern, acum are posibilitatea de a deveni un jucător cheie în lanțul de distribuție al gazelor naturale lichefiate. Acordul dintre Botas și Shell este de departe cea mai importantă realizare din ultimii ani a autorităților de la Ankara, notează Bloomberg.

„Un număr total de 40 de cargouri încărcate cu gaze lichefiate, echivalentul a patru miliarde metri cubi, vor fi livrate anual pentru o perioadă de 10 ani, începând din 2027. Acest acord conferă noi oportunităţi comerciale regionale şi globale, cu opţiunea de a primi gaze lichefiate de la porturile de umplere şi descărcarea lor în terminalele europene", a declarat ministrul turc al Energiei, Alparslan Bayraktar, cu prilejul ceremoniei de semnare a acordului.

Obiectivul strategic al Turciei este de a deveni principalul furnizor de gaze al Uniunii Europene, însă mai are de lucrat la acest capitol. Singura conductă disponibilă, prin Bulgaria, este insuficientă, însă autoritățile turce promit să mărească capacitatea prin modernizarea infastructurii. Nu a fost stabilită o dată de inițiere a lucrărilor.