România va alimenta "oricând și oricum" Republica Moldova cu gaze și curent - strategia națională

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
Romania harta
Foto: Profimedia

Securitatea energetică a României presupune alimentarea continuă, sub orice formă și în orice circumstanță a Republicii Moldova. Așa se arată în Strategia Energetică a României 2035, cu perspectivă 2050, lansată în consultare publică de Ministerul Energiei. România vrea să devină pol energetic regional cu exploatarea gazelor din Marea Neagră și activarea reactoarelor de la Cernavodă.

Se vorbește despre acest lucru atât pe prima pagină a documentului, cât și în tot capitolul “Securitate Energetică”. “Securitatea energetică a României este indisolubil legată de cea a Republicii Moldova. Sectorul energetic național trebuie să aibă capacitatea de a asigura întreaga necesitate a Republicii Moldova, pe perioadă nedeterminată, sub orice circumstanțe.

În acest context, România aspiră să consolideze profilul țării de pilon regional al securității energetice”, arată Ministerul Energiei. România operează deja rețeaua de gaze din Republica Moldova, iar bursa de energie de la București a preluat operarea pieței de energie de peste Prut.

În domeniul electricității, avem mai multe conexiuni peste Prut cu vecinii, iar Nulcearelectrica și Hidroelectrica deja livrează anumite cantități Chișinăului. Moldovenii au ca unic producător de energie centrala de la Cuciurgani, care este situate în Transnistria și se aprovizionează cu gaze rusești. Se poate spune așadar că becul din Moldova este acum ținut aprins de ruși.

România vrea să devină pol energetic regional cu exploatarea gazelor din Marea Neagră și activarea reactoarelor de la Cernavodă

Atitudinea față de Moldova face parte dintr-un proiect ambițios al statului român de a deveni un pol energetic în regiune, anume să livreze energie și către Ucraina sau Ungaria. Am putea face acest lucru, în domeniul gazelor, din 2027, după ce începe exploatarea gazului din Marea Neagră iar, la curent, până la sfâștiul acestui deceniu, odată cu instalarea a mii și mii de MW din capacități regenerabile și a peste 1.400 MW din cele două reactoare noi la Centrala Cernavodă.

“Creșterea accelerată a capacității instalate de energie electrică pe bază de SRE, nuclear și gaze naturale asigură eliminarea importurilor de energie electrică și creșterea exporturilor de energie electrică în Republica Moldova și în regiune. De asemenea, intrarea în exploatare a surselor de gaze naturale din Marea Neagră va determina ca România să devină un exportator net de gaze naturale. Fluxul de gaze naturale dinspre România vor ajuta Republica Moldova, Ucraina, Ungaria și regiunea în ansamblu să-și reducă dependența excesivă de o sursă unică. Totodată, România își propune reducerea dependențelor de un număr mic de actori externi și creșterea numărului de surse de aprovizionare pentru combustibili fosili”, se arată în document.

Acest lucru este dezirabil pentru că, în situații de excepționale ca cele de asediu și urgență, sursele externe de energie pot deveni inaccesibile sau pot fi utilizate ca mijloc de presiune politică. “O națiune care nu depinde de importuri energetice este mai puțin susceptibilă să intre în conflicte pentru resurse și nu este expusă la blocaje sau sancțiuni”, conchid reprezentanții statului român.