Statele Unite vor să dezvolte energia nucleară în statele din Asia de Sud-Est. Americanii propun implementarea reactoarelor modulare

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
mecanism reactor nuclear modular
Mecanism reactor nuclear modular. sursa: gettyimages.com/

Statele Unite discută cu câteva ţări din Asia de Sud-Est despre implementarea de reactoare modulare mici (SMR), pe fondul sporirii interesului pe plan global pentru surse de energie cu emisii reduse de carbon.

Oficialii de la Washington au analizat proiectul cu omologii lor din Filipine, Singapore şi Thailanda, informează Bloomberg.

„Statele Unite pot furniza discuţii la nivel guvernamental privind actuala varietate de SMR", a declarat marţi Andrew Light, secretarul adjunct al Departamentului american al Energiei.

Asia de Sud-Est, unde sunt peste o jumătate de miliard de locuitori, este interesată să-și reducă dependența de combustibili fosili și energia nucleară reprezintă cea mai bună soluție, în contextul geografic al regiunii. Până în 2032 Filipine vrea să aibă prima sa centrală nucleară, în timp ce Vietnam şi Indonezia iau de asemenea în considerarea adoptarea tehnologiei.

Spre deosebire de reactoarele nucleare tradiţionale, care sunt facilităţi enorme şi au nevoie de ani de zile pentru a fi construite, SMR sunt mult mai mici şi pot fi construite în fabrici, livrate cu camioane sau trenuri, apoi asamblate la faţa locului, economisindu-se timp şi bani. Deşi unele companii americane dezvoltă tehnologia, încă nu a fost implementată la scară comercială.