Slovacia a rezolvat problema gazelor rusești. Moscova va alimenta Bratislava prin TurkStream
![slovacia rusia gaz](https://s.iw.ro/gateway/g/ZmlsZVNvdXJjZT1odHRwJTNBJTJGJTJG/c3RvcmFnZTA4dHJhbnNjb2Rlci5yY3Mt/cmRzLnJvJTJGc3RvcmFnZSUyRjIwMjUl/MkYwMiUyRjA2JTJGMjE4NDM0MF8yMTg0/MzQwX3Nsb3ZhY2lhLXJ1c2lhLWdhei5q/cGcmdz03ODAmaD00NDAmaGFzaD1lNGEx/MWFkYzkyYjhiMTY3Y2UwNjA0YmJkYjk5M2I1Nw==.thumb.jpg)
După ce Ucraina a oprit definitiv livrările de gaze naturale ruseşti prin conductele sale la 1 ianuarie, Slovacia a căutat soluții pentru a amortiza pierderea principalului furnizor energetic al țării. Cum negocierile dintre Bratislava și Kiev au rămas fără răspuns, autoritățile slovace au reușit să negocieze o nouă rută de import prin conducta TurkStream.
Slovacia nu are de gând să lichideze contractul de furnizare încheiat cu Gazprom, companie rusă de stat, care urmează să expire în 2034, datorită prețului atractiv la care sunt oferite gazele importate.
„Firma de stat Slovensky Plynarensky Priemysel (SPP), operatorul reţelei de gazoducte din Slovacia, va începe de la 1 februarie achiziția gazelor oferite de partenerii ruși prin conducta TurkStream. Ne așteptăm ca livrările să se dubleze din aprilie”, a declarat preşedintele SPP, Vojtech Ferencz.
Slovacia, alături de Ungaria, sunt principalele țări din Uniunea Europeană care nu vor să renunțe la contractele de furnizare a gazelor oferite de ruși datorită prețului scăzut dar și a tipului de carburant compatibil cu rafinăriile existente. Relația dintre Bratislava și Kiev s-a răcit brusc, după ce Ucraina a sistat livrările de gaze la 1 ianuarie 2025, relatează portalul slovac de știri, Aktuality.
Atât Slovacia cât şi Ungaria au făcut presiuni asupra Ucrainei pentru reluarea livrărilor de gaze ruseşti, motivând că oprirea rețelei de transport atentează la securitatea lor energetică.
Proiectul TurkStream a fost lansat în luna ianuarie 2020, prin cooperarea dintre Rusia şi Turcia. Gazoductul străbate Marea Neagră subacvatic, are o capacitate de 31,5 miliarde metri cubi pe an și alimentează ţările din sudul Europei.