Securitatea energetică a României este asigurată. Stocurile de gaze sunt pline
Gradul de umplere a celor şase facilităţi din România de stocare a gazelor naturale era de 89,58%, în 17 august, se arată în Raportul din 2024 privind starea uniunii energetice, publicat miercuri de Comisia Europeană.
UE şi-a atins obiectivul de stocare a gazelor de 90% pe timp de iarnă la 19 august 2024, cu mult înainte de termenul de 1 noiembrie.
Capacitatea totală a celor şase facilităţi de stocare a gazelor naturale din România este de 3,1 bcm (miliarde metri cubi, n.r.), reprezentând 31% din consumul anual de gaze al ţării în 2022.
De asemenea, raportul arată că în România combustibilii fosili reprezintă 71% din mixul energetic (comparativ cu 69% la nivelul UE), ponderea energiei regenerabile fiind de 20,1% iar a energiei nucleare de 8,9%.
Pieţele en gros de electricitate şi gaze din România sunt puternic influenţate de intervenţiile de pe piaţă, care depăşesc cadrul expirat stabilit de UE privind măsurile de urgenţă, apreciază Comisia Europeană.
Anul trecut, 13,6% din totalul populaţiei se confrunta cu dificultăţi în achitarea facturilor la utilităţi, în timp ce 12,5% nu putea menţine o încălzire adecvată a locuinţelor în perioadele cu temperaturi scăzute. Aceste date subliniază importanţa sporirii ritmului şi a extinderii renovării clădirilor.