România își consolidează securitatea energetică regională. A fost finalizată linia de interconexiune Reșița-Pancevo

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
romania retea energie electrica electricitate
sursa: shutterstock.com/

După operaționalizarea comercială, în luna noiembrie 2024, a circuitului 2  Reșița-Pancevo, ca urmare a punerii în funcțiune parțiale a noii stații 400 kV Reșița, Transelectrica a anunțat intrarea în exploatare comercială și a celui de-al doilea circuit al liniei electrice aeriene dublu circuit (LEA) 400 kV Reșița – Pancevo, respectiv circuitul 1.

Această realizare reprezintă un pas important în consolidarea interconexiunii rețelelor electrice de transport ale României și Serbiei, capacitatea de schimb transfrontalier a României cu Serbia ajungând, astfel, până la 1.000 MW, precizează Ministerul Energiei, printr-un comunicat.

„Capacitatea de interconexiune a României, import și export, a crescut și putem miza până la 4.000 de megawați în acest moment. Reafirm angajamentul României pentru securitatea energetică a regiunii noastre și hotărârea de a elimina orice dependență de resursele celor care au folosit energia ca instrument de șantaj.

România își respectă obligațiile prevăzute de regulamentele europene în ceea ce privește dezvoltarea de interconexiuni și o facem atât cu statele membre UE, cât și cu cele non-UE. Am semnat până acum, cu Transelectrica, contracte pentru dezvoltarea rețelelor de transport a energiei electrice în valoare de aproape 600 milioane de euro, iar cu operatori de distribuție a energiei electrice încă 1,2 miliarde euro.

Prin programul record de investiții în noi capacități de producție a energiei electrice și în noi linii de transport și distribuție, vom ajunge să avem o energie sigură, la prețuri accesibile și curată. În această ordine de priorități”, transmite ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Odată cu intrarea în exploatare comercială a ambelor circuite ale LEA 400 kV Reșița-Pancevo, în lungime totală de 131 de kilometri, dintre care 63 de kilometri pe teritoriul României, țara noastră deține acum 11 linii electrice de 400 kV de interconexiune cu țările vecine.

România își consolidează poziția de exportator net de energie în regiune

Prin intrarea în exploatare comercială completă a liniei de interconexiune dintre România și Serbia, țara noastră își consolidează statutul de jucător cheie pe piața energiei.

Linia Electrică Aeriană 400 kV Reșița-Pancevo are o contribuție semnificativă pentru consolidarea Sistemului Electroenergetic Național și a rețelei din sud – estul Europei, respectiv diminuează congestiile transfrontaliere la granița dintre cele două sisteme, românesc și sârbesc, crește siguranța în alimentarea cu energie electrică, mărește capacitatea de transfer între România și Serbia și îmbunătățește schimburile de energie la nivel regional.

Totodată, Linia Electrică Aeriană 400 kV Reșița-Pancevo creează cadrul tehnic și operațional pentru racordarea la rețea de noi consumatori și producători de energie electrică.