Record: Prețul energiei ajunge diseară la cotația de 865 euro/MWh. De 12 ori mai mare față de ora prânzului

Ionuț Tudorică Data publicării:
Factura curent
sursa: profimediaimages.ro/

Diseară, la ora 22.00, prețul spot al energiei electrice este de 865 euro/MWh, adică circa 4.200 lei/MWh. Este un nou record din cele apărute consecutiv ale ultimelor zile, când record după record de preț a fost doborât.

Canicula duce consumurile până la 8.400 MW, la orele serii, recorduri anuale, și, chiar atunci, Sistemul Energetic Național nu beneficiază de aportul fotovoltaicelor care funcționează din plin ziua.

Nici eolienele nu prea produc energie pentru că nu bate vântul. Ne găsim astfel cu un deficit de producție uriaș, de peste 2.300 - 2.400 MW, pe care suntem nevoiți să-l importăm de unguri și Bulgari, care nu este însă garantat, pentru că ei pot funriza doar ce au în surplus.

Dar pentru că prețurile sunt atât de mari la noi, ei preferă să ne exporte aici energia produsă la ei. Fix la 22.00 importul din Ungaria e inexistent, pentru că, cel mai probabil, au și ei nevoie de tot curentul disponibil, pentru că prețurile și consumurile mari sunt în toată regiunea.

În schimb, de la Bulgaria importăm 1.703 MW, adică capacitatea de import a rețelei este la maximum.

Mai este de precizat că, la ora 12.00, curentul costă 73 de lei/MWh, deci, decurs de 10 ore, prețul lui crește de 12 ori, din datele OPCOM, operatorul bursei de energie locale.

Revenind la producția din SEN, ne putem baza pe Nuclearelectrica, de Hidroelectrica, subcapacitată, pentru că și nivelul Dunării este scăzut, de termocentralele pe gaz și cărbune, 1.200 MW fiecare. Cam acestea sunt sursele pentru seara, la care se adaugă importurile.