Mariile companii petroliere promit să dezvolte proiectele din Marea Nordului. Activiștii pentru mediu blochează în instanță planul
Shell și Equinor vor să continue dezvoltarea exploatațiilor Jackdaw și Rosebank, însă au două mari probleme. Principalul beneficiar, Regatul Unit și-a retras sprijinul din proiect la presiunea activiștilor pentru mediu, care au acționat marile companii petroliere în instanță.
La doi ani după ce au aprobat proiectele de exploatare a țițeiului și gazelor naturale din platforma continentală a Mării Nordului, noul guvern laburist a decis să își retragă sprijinul, spre stupefacția marilor companii petroliere angrenate în program. Toate fondurile care ar fi trebuit să contribuie la extragerea zăcământului de gaz Jackdaw, operat de Shell și zăcământului de petrol Rosebank, operat de Equinor sunt blocate.
Activiștii Greenpeace au cerut în instanță revizuirea planului, deoarece mediul marin în zonele de extracție va fi grav afectat și acest lucru va avea repercursiuni pe termen lung, inclusiv asupra oamenilor.
În consecință, până când instanța va da verdictul final, guvernul britanic a stopat finanțarea, relatează The Guardian.
„Acceptăm decizia Curții Supreme din Marea Britanie, dar vom argumenta că Jackdaw este un proiect vital pentru securitatea energetică a Regatului Unit. Oprirea lucrărilor este un proces extrem de complex, cu probleme tehnice și de siguranță semnificative în acest punct, când infrastructura este construită și am început forajul în Marea Nordului. Jackdaw va furniza suficientă energie pentru a încălzi 1,4 milioane de case din Marea Britanie, deoarece alte zăcăminte de gaze mai vechi ajung la sfârșitul perioadei de exploatare și vor fi închise”, a declarat un purtător de cuvânt al Shell.
De cealaltă parte, activiștii pentru mediu contrazic marile companii petroliere.
„Rosebank și Jackdaw nu vor face nimic pentru a contribui la securitatea energetică a Regatului Unit sau pentru a ne reduce facturile. Petrolul și gazul extras vor fi vândute pe piața internațională, unde vor genera profituri de miliarde de euro pentru Equinor și Shell”, susțin activiștii.