Irak semnează un parteneriat cu o firmă privată pentru reabilitarea infrastructurii petroliere
![muncitori irak petrol](https://s.iw.ro/gateway/g/ZmlsZVNvdXJjZT1odHRwJTNBJTJGJTJG/c3RvcmFnZTA4dHJhbnNjb2Rlci5yY3Mt/cmRzLnJvJTJGc3RvcmFnZSUyRjIwMjQl/MkYwOCUyRjAyJTJGMjAzOTIyMl8yMDM5/MjIyX211bmNpdG9yaS1tZW50ZW5hbnRh/LXBldHJvbC1pcmFrLmpwZyZ3PTc4MCZo/PTQ0MCZoYXNoPTg5MDdmZDgxY2QzNzJlZGY0ZDYwMjU0ZDg3MjBhYjE4.thumb.jpg)
Irak a semnat joi un memorandum de înțelegere alături de BP, o companie britanică de tradiție în industria extractivă de petrol. Britanicii au misiunea să reabiliteze și să dezvolte infrastructura specifică domeniului în care activează din Kirkuk.
Memorandumul de înţelegere a fost semnat de BP şi Guvernul irakian, în cadrul unei ceremonii la Bagdad, la care a fost prezent şi premierul Mohamed Shia al - Sudani, conform unui comunicat al Ministerului irakian al Petrolului, citat de Agerpres.
Comunicatul subliniază că acordul include "reabilitarea şi dezvoltarea" a patru câmpuri ale North Oil Company din Kirkuk (NOCOIL), unde se află cele mai bogate zăcăminte ale ţării.
Acestea sunt câmpul Kirkuk, Bay Hassan, Jambur şi Khabbaz, conform comunicatului, care subliniază "posibilitatea unui acord", în viitor, privind "câmpuri sau zăcăminte de explorare". NOCOIL este responsabilă de administrarea principalelor resurse de petrol şi gaze din nordul Irakului.
Acordul cu BP se încadrează în planurile Guvernului lui Al Sudani privind reabilitarea şi dezvoltarea câmpurilor petrolifere şi gazeifere, în special în nordul țării, cu scopul de a creşte capacitatea de producţie şi export de petrol, de care veniturile Bagdadului depind în proporţie de 90%.
Irak este al doilea mare producător din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cu o capacitate de producţie de aproape 5 milioane de barili pe zi, deşi în prezent produce numai 4,5 milioane barili, ca urmare a conformării la politica alianţei petroliere. Totodată, țara din Orientul Mijlociu este unul dintre principalii exportatori mondiali de țiței.