Grecia va colabora cu România şi Bulgaria pentru a combate creşterea preţurilor la energie

G.C. Data publicării:
Energie electrică
Sursa: shutterstock.com/

Ministrul energiei din Grecia, Theodore Skylakakis, a declarat luni că piaţa unificată a energiei electrice din Uniunea Europeană nu funcţionează pentru sud-estul Europei şi că va colabora cu România şi Bulgaria pentru a găsi o soluţie permanentă privind creşterea preţurilor la energie în regiune.

Grecia a obţinut aproape jumătate din energia sa din parcuri solare şi eoliene la preţuri scăzute, dar, la fel ca alte ţări din sudul Europei, a înregistrat o creştere periodică a preţurilor în timpul lunilor călduroase de vară, când consumul la aer condiţionat este ridicat şi aprovizionarea cu energie electrică din alte ţări interconectate este redusă.

„Legăturile electrice nu sunt suficiente pentru a transporta energia de pe piaţa central-europeană pe cea sud-estică. Acest lucru duce la preţuri extreme în unele zile, lucru care nu poate fi acceptat”, a declarat luni ministrul energiei Theodore Skylakakis la un post de radio local, potrivit Reuters.

Oficialul a mai declarat că modelul vizat pentru o piaţă unificată a energiei electrice în UE nu funcţionează. Premierul ar urma să trimită o scrisoare Comisiei Europene pe această temă săptămâna aceasta.

Într-un comunicat, Ministerul Energiei de la Atena a afirmat că miniştrii energiei din Grecia, Bulgaria și România au o iniţiativă comună pentru a crea „un mecanism permanent de intervenţie ori de câte ori se înregistrează preţuri extreme, din cauza izolării Europei de Sud-Est de restul pieţei europene a energiei”.

Luna trecută, guvernul conservator a extins o taxă pe profit asupra companiilor energetice pentru a finanţa subvenţiile la energie pentru consumatorii care se confruntă cu creşterea costului energiei. Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a declarat duminică că guvernul său va continua măsura atât timp cât autoritățile europene nu vor reuși să abordeze problema.

Intenția Greciei de a forma un front comun cu România și Bulgaria pentru a combate explozia prețurilor la energie electrică a fost anunțată de presa elenă pentru prima dată săptămâna trecută.

Energia electrică din surse a atins un nivel istoric în Grecia în 2023, o pondere de 57%. În plus, sectorul a acoperit pentru prima dată mai mult de jumătate din cerere. Capacitatea de energie eoliană a depășit 5 GW. Sursele de energie regenerabilă și centralele hidroelectrice mari, calculate separat, au reprezentat 47,9% și, respectiv, 9,1% din producție, conform președintelui și directorului general al Operatorului Independent de Transport al Energiei, scrie balkangreenenergynews.com.