Furnizorii ocolesc Ucraina, deși are cele mai mari depozite de gaze naturale din Europa. Incertitudinea războiului nu oprește livrările
Furnizorii de gaze reduc parteneriatele cu Ucraina, deși posedă unele dintre cele mai mari depozite subterane din Europa. Războiul dintre ruși și ucraineni nu a întrerupt aprovizionarea țărilor europene.
Companiile energetice din Uniunea Europeană și-au stocat în cursul iernii surplusul de gaze în depozitele din Ucraina, unele dintre cele mai mari din Europa. Însă după ce rușii au distrus instalațiile de pompare a gazului depozitat adânc în subteran, furnizorii s-au retras încet de pe piața ucraineană, pentru a-și proteja resursele, relatează Financial Times.
„Problema principală nu este pierderea gazului, ci imposibilitatea de a-l scoate atunci când se dorește și este necesar”, se plâng firmele.
Nu doar războiul a determinat companiile să plece. Atunci când a pus la dispoziție partenerilor aproximativ 10 miliarde de metri cubi din capacitatea sa suplimentară de stocare, Ucraina oferea prețuri competitive. Acum acele tarife speciale au dispărut, pe măsură ce Europa și-a făcut suficiente rezerve.
În plus, comercianții din acest domeniu fac masiv achiziții în lunile de vară, când prețurile la gaze sunt ieftine, ca mai apoi să vândă scump în sezonul rece. Anul trecut se înregistra o diferență sezonieră de preț de peste 20 de euro pe megawat oră, în timp ce în prezent este de doar cinci euro pe megawat oră.
„Diferenţialele de preţ nu sunt suficient de atractive pentru a justifica riscul depozitării de gaz într-o zonă de război”, concluzionează reprezentanții companiilor energetice.
Războiul nu oprește aprovizionarea partenerilor din UE
Aprovizionarea cu gaze naturale prin conductele ucrainene nu a fost oprită decât pentru exportatorii ruși aflați pe lista de sancțiuni internaționale. Fluxul se menține la un nivel constant, deși războiul amenință distrugerea infrastructurii.
În ciuda tuturor riscurilor, țările din Europa Centrală și de Est preferă Ucraina ca furnizor regional de energie, relatează Reuters. Majoritatea beneficiarilor nu au raportat întârzieri la distribuția gazelor.
Singura problemă rămasă de rezolvat pe agenda autorităților de la Kiev este cum vor putea menține vechii parteneri și în același timp, atrage alții noi, dacă nu pot oferi garanții de securitate pe termen lung.