Europa pierde un furnizor important de gaze naturale din cauza lucrărilor de mentenanță desfășurate la infrastructura extractivă

Alexandru Gologan Data publicării:
norvegia gaz
sursa: gettyimages.com/

Norvegia urmează să efectueze lucrări de mentenanță la infrastructura de extracție a gazelor naturale, de la finele lunii august timp de trei săptămâni. Deși este unul din principalii furnizori ai Europei după renunțarea la serviciile Rusiei, securitatea energetică a continentului nu este amenințată de oprirea livrărilor.

Perioada în care livrările vor fi sistate echivalează cu necesarul zilnic de gaze al Italiei sau Franţei, doi importanți consumatori industriali. Însă problema reală este legată de volatilitatea prețurilor. Atunci când aceste reparații vor fi finalizate, clienții se tem de fluctuațiile din piață.

„Europa se confruntă deja cu probleme. Orice abatere de la calendar, fie și de mentenanță, poate provoca fluctuaţii semnificative în cantităţile de gaze disponibile şi desigur, asupra preţurilor din pe piaţă”, susțin analiștii.

Impactul lucrărilor de mentenanţă din Norvegia s-a resimțit în vara anului trecut, atunci când reparațiile neprogramate efectuate la unele unități norvegiene au dus la creşterea preţurilor.

„Riscurile sunt evaluate astfel încât să asigure cele mai mici pierderi de producţie posibile. Nivelul lucrărilor de mentenanţă pentru acest an este unul normal şi suntem bine pregătiţi. Provocarea apare atunci când se întâmplă ceva neaşteptat. Este foarte greu să fii pregătit pentru orice", au declarat oficialii norvegieni, responsabili cu mentenanța.

După ce Rusia a invadat Ucraina, Norvegia a devenit cel mai important furnizor de gaze al Europei, transmite Bloomberg.