Cererea Greenpeace de suspendare a lucrărilor Neptun Deep a fost respinsă. Ministrul Energiei: „Dreptate României”. Reacția ONG-ului
![Greenpeace România neptun deep](https://s.iw.ro/gateway/g/ZmlsZVNvdXJjZT1odHRwJTNBJTJGJTJG/c3RvcmFnZTA4dHJhbnNjb2Rlci5yY3Mt/cmRzLnJvJTJGc3RvcmFnZSUyRjIwMjQl/MkYxMSUyRjIyJTJGMjEzNDQ5Nl8yMTM0/NDk2X2ZkZmFhNmQ4LWZvdG8wMDEtMTAy/NHg2ODMtMS5qcGcmdz03ODAmaD00NDAm/aGFzaD00MjI5MzgwZWE0NDk3MmY0YzZkNTBhZWE2YzIzYTZhYQ==.thumb.jpg)
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, joi, că instanța de judecată a respins cererea Greenpeace de suspendare a lucrărilor pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, iar organizația trebuie să plătească 450.000 de lei. „Cine greșește plătește! Astăzi, România a câștigat”, a scris, pe Facebook, ministrul.
Greenpeace a anunțat, în februarie 2024, că a dat în judecată autorităţile, precum și companiile OMV Petrom şi Romgaz, pentru „nereguli grave” în procesul de aprobare a Planului Urbanistic Zonal dedicat proiectului de exploatare a gazelor din perimetrul Neptun Deep. Drepturile de explorare, exploatare și producție pentru perimetrul Neptun Deep sunt deținute de OMV Petrom și Romgaz, fiecare cu o participație de 50%. OMV Petrom este operator în cadrul proiectului.
Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 km2 și se află la o distanță de circa 160 km de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri.
„Astăzi, justiția a dat dreptate României, respingând cererea Greenpeace de suspendare a lucrărilor pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Această decizie confirmă ceea ce am spus de la bun început: avem dreptul și datoria de a valorifica resursele noastre naturale pentru securitatea energetică a țării.
Greenpeace a încercat să blocheze prin instanță acordul de mediu pentru Neptun Deep, un proiect strategic care va dubla producția de gaz românesc, va crea locuri de muncă și va aduce peste 20 de miliarde de euro la buget. Mai mult, Greenpeace e bună de plată: 450.000 de lei (150.000 lei pentru fiecare parte în proces). Cine greșește plătește! Astăzi, România a câștigat”, a transmis Burduja.
De asemenea, ministrul Energiei a trecut în revistă motivele pentru care „acest proiect este vital”: potrivit acestuia, gazele din Marea Neagră vor asigura un preț mai stabil și mai mic pentru români, România va deveni un furnizor regional de energie („Alții vor depinde de noi, nu noi de alții”, scrie Burduja), se asigură tranziția energetică echilibrată, „fără să sacrificăm competitivitatea țării și standardul de trai al românilor”.
„România își folosește propriile resurse și câștigă în fața unei organizații de mediu care încearcă să blocheze sistematic proiectele energetice ale țării”, a mai scris ministrul.
În noiembrie 2024, Greenpeace România a anunțat că a câștigat în instanță procesul prin care Tribunalul București obligă Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul Grigore Antipa să comunice studiile de ecotoxicitate care au stat la baza elaborării Raportului Integrat de Mediu pentru proiectul Neptun Deep. În decembrie 2024, organizației i-a fost admisă în instanță cererea de expertizarea uneia dintre platforme OMV Petrom din Marea Neagră, pentru a verifica dacă sunt respectate standardele de siguranță.
Reacția Greenpeace
La solicitarea DigiEconomic, ONG-ul a transmis:
„Astăzi, pe fond, instanța a decis respingerea cererii Greenpeace de suspendare a lucrărilor pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Hotărârea poate fi atacată cu recurs. Cheltuielile de judecată cerute de OMV Petrom și comunicate eronat de către Ministrul Burduja, sunt o încercare de intimidare și de reducere la tăcere a vocilor care militează pentru bunăstarea naturii și a oamenilor. Este vorba de fapt de 300.000 de lei (150.000 pentru OMV Petrom și 150.000 pentru Romgaz), nu 450.000.
În timp ce se „sărbătorește" prematur un pas înapoi pentru bunăstarea naturii și a oamenilor, noi continuăm să primim documente alarmante din surse anonime. Doar în ultimele săptămâni, am fost contactați de un număr tot mai mare de whistleblowers (avertizorii de integritate) care arată adevărata realitate din spatele proiectului Neptun Deep și indolența cu care riscurile sunt tratate.
Suntem motivați nu doar să continuăm, ci să ne intensificăm eforturile împotriva acestui proiect cu impact uriaș asupra biodiversității, climei și oamenilor. Mai avem și alte procese în desfășurare prin care putem obține suspendarea proiectului Neptun Deep.
Momentan, nu am primit motivarea deciziei instanței, deci nu putem face comentarii specifice pe marginea ei.”