Uniunea Europeană reevaluează investigațiile asupra giganților tehnologici. Grupurile americane îi cer lui Trump să intervină
Bruxelles-ul își reevaluează investigațiile asupra giganților tehnologici, printre care Apple, Meta și Google, în contextul în care grupurile americane îl îndeamnă pe președintele Donald Trump să intervină împotriva a ceea ce caracterizează drept un exces de zel din partea UE.
Revizuirea, care ar putea determina Comisia Europeană să reducă sau să schimbe domeniul de aplicare al investigațiilor, va acoperi toate cazurile lansate începând din luna martie a anului trecut în temeiul reglementărilor UE privind piețele digitale, potrivit a doi oficiali informați cu privire la această acțiune.
Recent, directorul general al Meta, Mark Zuckerberg, a spus că Guvernul american, sub viitorul președinte Donald Trump, ar trebui să intervină pentru a opri Uniunea Europeană (UE) din a amenda companiile de tehnologie din SUA pentru încălcarea regulilor privind concurența.
„Va fi o situație complet nouă cu acești oligarhi din domeniul tehnologiei atât de apropiați de Trump și care se folosesc de acest lucru pentru a face presiuni asupra noastră”, a declarat un înalt diplomat UE informat cu privire la revizuire. „Atât de multe sunt în aer în acest moment”.
Toate deciziile și potențialele amenzi vor fi suspendate până la finalizarea revizuirii, însă activitatea tehnică privind cazurile va continua, au precizat oficialii europeni, potrivit Financial Times.
Deși unele dintre investigațiile aflate în revizuire sunt în stadii incipiente, altele sunt mai avansate. Acuzațiile într-o anchetă privind presupusa favorizare de către Google a magazinului său de aplicații au fost așteptate anul trecut.
Alți doi oficiali UE au declarat că autoritățile de reglementare din Bruxelles așteaptă acum o direcție politică pentru a lua decizii finale privind cazurile Google, Apple și Meta.
Comisia a declarat că rămâne „pe deplin angajată pentru aplicarea eficientă” a regulilor sale. Cazurile în derulare „nu sunt încă pregătite din punct de vedere tehnic”, a spus un purtător de cuvânt, argumentând că astfel de investigații necesită timp din cauza complexității, noutății și a „necesității de a asigura o bază legală solidă pentru deciziile Comisiei”.
Înainte de victoria lui Trump, autoritățile de reglementare ale UE adoptaseră o abordare agresivă față de cele mai mari grupuri tehnologice din lume, adoptând o serie de reforme menite să deschidă piețele și să stabilească un cadru de reglementare pentru giganții tehnologici.
În temeiul Digital Markets Act, o lege care urmărește să limiteze abuzul de piață al marilor platforme, Bruxelles-ul a lansat investigații în martie anul trecut asupra Apple, Google și Meta.
De asemenea, Comisia a fost supusă unor presiuni pentru a utiliza toate puterile Legii privind serviciile digitale, un set de norme care vizează controlul conținutului online, pentru a reduce influența tot mai mare a miliardarului Elon Musk în afacerile europene.
Pe lângă investigația similară asupra Alphabet, proprietarul Google, Comisia analizează dacă Apple și-a favorizat magazinul de aplicații, precum și utilizarea datelor personale de către Meta, proprietarul Facebook, pentru publicitate.
Bruxelles consultă, de asemenea, rivalii Apple cu privire la propunerile companiei de a face sistemul său de operare iOS compatibil cu dispozitivele conectate.
Purtătorul de cuvânt-șef al Comisiei a declarat marți: „Este posibil să existe o realitate politică (în SUA n.r.) care să pună presiune pe activitatea tehnică … vom analiza și evalua pe baza măsurilor și acțiunilor concrete ale noii administrații (Trump n.r.).”
Parlamentarii UE au cerut autorităților de reglementare să rămână ferme. Stephanie Yon-Courtin, un europarlamentar implicat în elaborarea regulilor tehnologice, a spus că anchetele UE nu pot fi sacrificate pentru a evita repercusiunile diplomatice.
Giganții tehnologic îi cer lui Trump să intervină
Guvernul american, sub viitorul președinte Donald Trump, ar trebui să intervină pentru a opri Uniunea Europeană (UE) din a amenda companiile de tehnologie din SUA pentru încălcarea regulilor privind concurența, a declarat, recent, directorul general al Meta, Mark Zuckerberg.
„Cred că este un avantaj strategic pentru Statele Unite faptul că avem multe dintre cele mai puternice companii din lume, iar acest lucru ar trebui să facă parte din strategia SUA pe viitor pentru a apăra acest lucru”, a declarat Zuckerberg în cadrul unui podcast, potrivit Politico.
Fondatorul Facebook s-a plâns de regulile europene, respectiv că UE a forțat companiile de tehnologie americane care operează în Europa să plătească „mai mult de 30 de miliarde de dolari” în penalități pentru încălcări ale reglementărilor în ultimele două decenii. La sfârșitul anului trecut, gigantul Meta, care operează Facebook, Instagram, WhatsApp și alte platforme de socializare și comunicații, a fost amendat cu 797 de milioane de euro pentru impunerea unor condiții comerciale nedrepte furnizorilor de servicii publicitare.
Zuckerberg a argumentat că aplicarea de către Comisia Europeană a regulilor de concurență este „aproape ca un tarif” impus companiilor americane de tehnologie și a spus că administrația Biden, aflată la final de mandat, nu a reușit să rezolve situația.
„Dacă o altă țară ar fi perturbat o altă industrie de interes, probabil că guvernul SUA ar fi găsit o modalitate de a pune presiune asupra ei, dar cred că ceea ce s-a întâmplat aici este complet opusul”, a spus el. „Guvernul SUA a condus, de fapt, un fel de atac împotriva companiilor, ceea ce a făcut ca UE să fie liberă să-și facă de cap cu toate companiile americane și să facă tot ce dorește.”
Apariția lui Zuckerberg la podcast vine la doar câteva zile după ce a anunțat că Meta va renunța la sistemul său de verificare a informaţiilor, înlocuindu-l cu un sistem generat de utilizatori, similar funcţiei Community Notes de pe platforma X (fostul Twitter). Meta va elimina restricţiile asupra anumitor subiecte, concentrându-se doar pe încălcările grave şi ilegale, oferind utilizatorilor „o abordare mai personalizată a conţinutului politic.”
Decizia face parte dintr-o serie de schimbări care par să urmărească apropierea de administraţia Trump. Recent, Meta a adăugat noi membri în consiliul său de administraţie, inclusiv pe Dana White, CEO-ul UFC şi un prieten apropiat al lui Trump. De asemenea, compania a confirmat că a donat 1 milion de dolari pentru inaugurarea preşedintelui ales.