UE nu trebuie să cedeze presiunilor lui Trump și Musk privind reglementările în tehnologie, avertizează ONG-urile

Redacția Digi Economic Data publicării:
social media
sursa: shutterstock.com/

O coaliție de ONG-uri i-a cerut președintei Comisiei Europene să nu cedeze presiunilor exercitate de Donald Trump și Elon Musk de a slăbi aplicarea reglementărilor Uniunii Europene (UE) în domeniul tehnologiei.  

Recent, Bruxelles a anunțat că reia investigațiile asupra giganților tehnologici, printre care Apple, Meta și Google, în contextul în care grupurile americane îl îndemnau pe președintele Donald Trump să intervină împotriva a ceea ce caracterizează drept un exces de zel din partea UE. Revizuirea, care ar putea determina Comisia Europeană să reducă sau să schimbe domeniul de aplicare a investigațiilor, acoperă toate cazurile lansate începând din luna martie a anului trecut în temeiul reglementărilor UE privind piețele digitale.

Cele 39 de organizații semnatare, în mare parte ONG-uri, au avertizat că liderii marilor companii de tehnologie „încearcă să mobilizeze administrația Trump” pentru a-și proteja capacitatea de a exploata utilizatorii și afacerile dependente de serviciile lor, în timp ce încearcă să „împiedice potențiala concurență”.  

Scrisoarea cere Comisiei să nu slăbească aplicarea Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA) și a Actului legislativ privind piețele digitale (DMA), două legi ale UE adoptate în 2022. Meta și X sunt investigate în baza DSA, care urmărește protejarea societății de pericolele online, precum dezinformarea, conținutul ilegal și încercările de manipulare a opiniei publice înainte de alegeri, potrivit The Guardian.

DMA a fost conceput pentru a împiedica marile companii de tehnologie, inclusiv Alphabet, Amazon și Meta, să își folosească poziția dominantă pentru a elimina posibilii concurenți.  

Presiunea asupra UE crește  

UE se confruntă cu o presiune crescândă, deoarece miliardarii americani din domeniul tehnologiei se aliniază cu Trump, atacând în același timp reglementările europene.

Fondatorul Facebook s-a plâns recent de regulile europene, acuzând că UE a forțat companiile de tehnologie americane care operează în Europa să plătească „mai mult de 30 de miliarde de dolari” în penalități pentru încălcări ale reglementărilor în ultimele două decenii. 

Scrisoarea susține că marile companii de tehnologie au creat deja „o economie digitală inechitabilă” care a afectat „dinamismul și pluralismul economiei europene”.  

„Reintroducerea competiției, echității și alegerii în piața digitală este deja o sarcină dificilă. Dacă încetinim sau slăbim aplicarea legii, riscăm să o facem imposibilă. Europa nu trebuie să se lase intimidată de Musk și Trump pentru a-și slăbi reglementările DSA și DMA”, arată sursa citată.