Mai multe state, inclusiv SUA, acuză Rusia de atacuri cibernetice împotriva Ucrainei și NATO

G.C. Data publicării:
atac cibernetic
sursa: shutterstock.com/

Statele Unite și alte nouă țări aliate acuză guvernul rus joi, în mod formal, că a orchestrat atacuri cibernetice începând din 2020 asupra infrastructurii critice a Ucrainei, precum și asupra altor ținte. 

Declarația comună a fost emisă la o zi după ce Departamentul de Justiție al SUA a luat măsuri separate pentru a denunța activitățile cibernetice ale Rusiei, subliniind amenințarea constantă reprezentată de hackerii Moscovei pentru rețelele din SUA și din țările aliate, scrie Politico.

FBI, Agenția pentru Securitatea Cibernetică și Securitatea Infrastructurii (CISA) și Agenția de Securitate Națională (NSA), împreună cu agenții din Țările de Jos, Germania, Estonia, Cehia, Regatul Unit, Letonia, Australia, Canada și Ucraina, au emis o alertă comună privind atacurile cibernetice. Țările au atribuit atacurile grupului de hacking al Armatei ruse, Unitatea 29155.

Printre atacurile cibernetice întreprinse din 2020, se numără și unele asupra grupurilor ucrainene în ianuarie 2022, înainte de invazia Rusiei, și asupra organizațiilor de infrastructură critică din statele membre NATO. Atacul asupra Ucrainei din 2022, care a implicat ștergerea sistemelor guvernamentale și private, a fost anterior atribuit Rusiei de către SUA și Uniunea Europeană.

În plus, joi, Departamentul de Justiție a dezvăluit acuzații împotriva a cinci persoane despre care se presupune că sunt ofițeri ai Serviciului de informaţii militare al armatei ruse (GRU) implicați în Unitatea 29155, alături de un al șaselea civil rus. Departamentul de Stat a oferit, de asemenea, o recompensă de 10 milioane de dolari per persoană pentru informații care ar putea duce la arestarea celor acuzați.

Conform FBI, atacurile au implicat deseori spargerea site-urilor web și postarea online a datelor furate. Agențiile au evaluat că Unitatea 29155 era sub direcția ofițerilor GRU, dar a folosit și infractori cibernetici pentru a-și desfășura operațiunile.

Tanel Sepp, ambasadorul Estoniei pentru diplomație cibernetică, a declarat că întârzierea în acuzarea Rusiei a permis țărilor afectate să înțeleagă mai bine amploarea incidentelor.