Impactul victoriei lui Trump asupra tehnologiei. Ce vor directorii marilor companii de la al doilea mandat al republicanului
Liderii marilor companii de tehnologie s-au grăbit să-l felicite pe Donald Trump pentru victoria în alegeri, în încercarea de a reconstrui relațiile cu președintele ales – și cu cel mai influent susținător al său din Silicon Valley, Elon Musk – înaintea unei perioade ce se anunță a transforma sectorul.
Directorii Amazon, Apple, Google, Meta și Microsoft au postat miercuri mesaje de susținere pe rețelele sociale, comparativ cu reacția lor mai reținută la rezultatele alegerilor din 2016 și 2020. De atunci, toate aceste companii au fost ținta unor investigații și amenințări antitrust din partea administrației democrate a lui Joe Biden, scrie Financial Times.
Acum, ele speră să profite de o atitudine mai prietenoasă față de tehnologie și afaceri din partea lui Trump, dacă reușesc să-l câștige de partea lor pe politicianul imprevizibil.
Tranzacții
Se așteaptă ca al doilea mandat al lui Trump să fie un catalizator pentru achiziții corporative, tranzacții de capital privat și exituri din capitalul de risc, care au fost paralizate de controalele stricte din partea administrației Biden și de ratele ridicate ale dobânzilor.
În loc să achiziționeze direct start-up-uri în domeniul inteligenței artificiale, de exemplu, companii precum Microsoft, Amazon și Google au recurs la angajarea fondatorilor sau la licențierea tehnologiei, evitând astfel controalele antitrust.
„Deja au început discuțiile, se poartă conversații între consiliile de administrație”, a spus Boris Feldman, co-director al diviziei globale de tehnologie la Freshfields. „Va fi un val de tranzacții, știind că atunci când va fi nevoie de aprobare, Khan (Lina Khan, Comisar al Comisiei Federale pentru Comerț din Statele Unite n.r.) va fi deja înapoi la Yale Law School.”
Antitrust
Întoarcerea lui Trump la Casa Albă ar putea aduce, de asemenea, o pauză în investigațiile antitrust din SUA și Europa. „Felicitări, președinte Trump, pentru victorie! Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu dumneavoastră”, a spus CEO-ul Apple, Cook, pe X. În 2016, Cook a ajutat la strângerea de fonduri pentru rivala lui Trump, Hillary Clinton, dar a câștigat republicanul de partea sa în primul mandat.
Lina Khan și Jonathan Kanter, asistent al Procurorului General al Statelor Unite, au condus o campanie viguroasă împotriva puterii corporative a marilor companii de tehnologie. Ministerul de Justiție a câștigat o hotărâre importantă împotriva Google în domeniul căutărilor, iar alte procese au fost deschise pentru a contesta puterea de piață a Apple, Amazon și Meta.
Mulți prezic că zilele lui Khan la Comisia Federală pentru Comerț din Statele Unite sunt numărate. Musk a scris recent pe X că aceasta „va fi demisă în curând.”
Analiștii au speculat că Trump ar putea cere Ministerului de Justiție să renunțe la procesul antitrust împotriva Apple, intentat la începutul acestui an.
Totuși, Trump și susținătorii săi au o relație complexă cu aplicarea legislației antitrust. Procesul antitrust major împotriva Google, pe care compania l-a pierdut anul acesta, a fost inițiat în timpul mandatului său.
Social Media
Campaniile de social media încearcă să evite mânia lui Trump, care le-a acuzat de cenzură și de reducerea la tăcere a discursului său. În 2022, Trump a declarat că, dacă va fi reales, va semna un ordin executiv prin care va interzice agențiilor federale să „colaboreze cu orice organizație, afacere sau persoană pentru a cenzura, limita, clasifica sau împiedica discursul legal al cetățenilor americani” și va reduce fondurile universităților despre care s-a descoperit că „au desfășurat activități de cenzură”.
Mark Zuckerberg, ale cărui companii includ Facebook și Instagram, pare să fi devenit prieten cu Trump în ultimele luni. În vară, l-a numit pe Trump un „tip dur” pentru reacția sa la tentativa de asasinat și a scris o scrisoare comisiei judiciare conduse de republicani din Camera Reprezentanților, acuzându-l pe Biden că a presat în mod repetat Meta să „cenzureze” anumite postări legate de Covid-19 în timpul pandemiei. Joi, Zuckerberg l-a felicitat pe Trump pentru „o victorie decisivă”, adăugând: „Aștept cu nerăbdare să colaborăm.”
Una dintre cele mai urmărite situații va fi interzicerea TikTok în SUA, din cauza preocupărilor de securitate națională legate de compania-mamă chineză, ByteDance. Trump a propus interzicerea TikTok pe când era președinte, în 2020. De atunci, și-a schimbat poziția, susținând că nu va interzice aplicația deoarece este în interesul Americii să asigure concurența pentru Facebook-ul lui Zuckerberg, pe care l-a clasificat drept un „inamic al poporului”.
TikTok a dat în judecată Guvernul pentru a opri o lege adoptată în timpul administrației Biden, care ar cere aplicației să se despartă de ByteDance sau să închidă operațiunile în SUA până la mijlocul lunii ianuarie. O interdicție a aplicației de 230 de miliarde de dolari ar putea afecta marii investitori americani, inclusiv Susquehanna International Group, care deține 15% din acțiuni, și Coatue Management, care deține mai puțin de 5%. Jeff Yass, cofondator și director general al SIG, a fost un mare donator pentru campania lui Trump în acest an.
Inteligență Artificială
Abordarea SUA privind inteligența artificială (IA) este printre cele mai importante probleme de politică pentru sectorul tehnologic, dezbaterile privind reglementarea și siguranța acestei tehnologii noi și în rapidă dezvoltare fiind încă nesoluționate.
Trump nu și-a exprimat încă perspectiva asupra inteligenței artificiale, dar mulți anticipează o abordare lejeră. Trump a promis să anuleze un ordin executiv emis de Biden referitor la IA, care reflecta abordarea mai precaută a democraților și accentul pus pe standardele de siguranță și securitate, mai degrabă decât pe inovația neîngrădită. Președintele ales a declarat că va interzice utilizarea IA pentru a cenzura discursul cetățenilor americani încă „din prima zi”.
În acest punct, Trump are o viziune comună cu Musk, care a subliniat nevoia ca SUA să câștige cursa globală IA împotriva Chinei. Musk a strâns miliarde de dolari pentru a-și finanța propriul start-up, xAI, chiar dacă a avertizat că dezvoltarea necontrolată a IA reprezintă o amenințare existențială pentru umanitate.
Musk a dat în judecată și OpenAI, start-up-ul pe care l-a fondat împreună cu Sam Altman în 2015, pentru că s-a îndepărtat de misiunea non-profit, de a dezvolta IA în beneficiul tuturor. Producătorul ChatGPT a devenit de atunci una dintre cele mai valoroase companii private din lume, evaluată la 150 de miliarde de dolari.
Reacția lui Altman la victoria lui Trump a fost simbolică și, cu siguranță, diferită față de cea din 2016. „Pare să fie cel mai rău lucru care s-a întâmplat în viața mea”, a scris Altman în 2016. Miercuri a fost mai moderat: „Felicitări președintelui Trump. Îi doresc un succes uriaș în această funcție.”