Gigantul Microsoft negociază pentru achiziționarea TikTok în SUA, anunță Donald Trump
![TikTok trump](https://s.iw.ro/gateway/g/ZmlsZVNvdXJjZT1odHRwJTNBJTJGJTJG/c3RvcmFnZTA4dHJhbnNjb2Rlci5yY3Mt/cmRzLnJvJTJGc3RvcmFnZSUyRjIwMjUl/MkYwMSUyRjI0JTJGMjE3NTEwMl8yMTc1/MTAyX3Byb2ZpbWVkaWEtMDk1Njc0Nzg1/OS5qcGcmdz03ODAmaD00NDAmaGFzaD1i/NjdhNDM0OGRiZWVkYmE2ZWMwYzhlZWQxZjUzZGExYQ==.thumb.jpg)
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat luni că Microsoft se află în discuții pentru a achiziționa operațiunile americane ale TikTok.
TikTok, cu aproximativ 170 de milioane de utilizatori americani, a fost retrasă din magazinele de aplicații mobile și a dispărut temporar înainte de alegeri, în ajunul termenului limită al unei legi federale care interzice aplicația în SUA, cu excepția cazului în care ar fi fost vândută unei companii americane. Aplicația a revenit pentru utilizatorii existenți la aproximativ 12 ore după aceea, după ce președintele Donald Trump a declarat că va semna un ordin executiv care va amâna interdicția, dar nu a revenit, însă, în magazinele de aplicații. Astfel, cei care au șters sau nu au instalat niciodată TikTok nu pot să descarce aplicația.
Trump, după ce a preluat funcția pe 20 ianuarie, a semnat un ordin executiv prin care solicita amânarea aplicării legii cu 75 de zile.
Săptămâna trecută, președintele a anunțat că există discuții cu mai multe persoane și companii pentru achiziționarea TikTok și că ar putea lua o decizie privind viitorul aplicației în termen de 30 de zile. Trump a mai spus anterior că ar fi deschis ca miliardarul Elon Musk să cumpere aplicația de socializare dacă CEO-ul Tesla și-ar dori. Totuși, Musk nu a comentat public oferta.
Recent, startup-ul Perplexity AI a făcut o propunere de fuziune cu TikTok, unde guvernul SUA ar urma să dețină până la jumătate din noua companie, a declarat o sursă pentru Reuters duminică.
În orice caz, actualele discuții marchează a doua oară când Microsoft se află în fruntea negocierilor pentru achiziționarea TikTok.
În timpul primului său mandat, Trump a ordonat ca versiunea americană a aplicației să fie separată de ByteDance, invocând preocupări de securitate națională. Microsoft a fost un ofertant principal în 2020, dar discuțiile s-au prăbușit rapid.
CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, a numit acel moment drept „cel mai ciudat lucru la care l-am lucrat vreodată”.
„Guvernul SUA avea un set specific de cerințe și apoi totul a dispărut”, a spus el în 2021.
De ce a fost interzisă
Curtea Supremă a respins recent recursul depus de rețeaua de socializare TikTok pentru a împiedica interzicerea sa în Statele Unite, printr-o lege adoptată de Congres în aprilie. Începând de duminică, 19 ianuarie, platforma TikTok a fost oficial interzisă în Statele Unite, cât timp ByteDance nu o vinde către o firmă americană. Așa cum am menționat anterior, aplicația poate fi folosită, însă nu mai poate fi actualizată sau descărcată.
Judecătorii au hotărât în unanimitate că legea, adoptată anul trecut cu o majoritate covârșitoare de Congres și semnată de președintele democrat Joe Biden, nu încalcă Primul Amendament al Constituției SUA, care protejează libertatea de exprimare. Cazul a pus în balanță dreptul la liberă exprimare și preocupările privind securitatea națională în era rețelelor sociale.
Decizia a fost motivată de preocupări legate de securitatea națională: aplicația este acuzată că este supusă legilor chineze care impun companiilor tehnologice să contribuie la colectarea de informații și, prin urmare, ar oferi (teoretic) autorităților chineze acces la datele utilizatorilor americani.
„Nu există nicio îndoială că, pentru mai mult de 170 de milioane de americani, TikTok oferă o modalitate distinctivă și expansivă de exprimare, un mijloc de implicare și o sursă de comunitate. Dar Congresul a decis că vânzarea este necesară pentru a aborda îngrijorările bine fundamentate privind securitatea națională legate de practicile de colectare a datelor ale TikTok și de relația sa cu un adversar străin”, se arată în decizia instanței, potrivit Reuters.
TikTok este una dintre cele mai populare platforme din SUA, utilizată de aproximativ 270 de milioane de americani – aproape jumătate din populația țării, inclusiv mulți tineri. Algoritmul puternic al aplicației, principalul său atu, oferă utilizatorilor videoclipuri scurte personalizate în funcție de preferințele lor.
Acționariatul chinez al TikTok a ridicat de ani de zile îngrijorări în rândul liderilor americani, în contextul tensiunilor geopolitice și comerciale dintre SUA și China.
Administrația Biden a susținut că legea vizează controlul aplicației de către un adversar străin, nu libertatea de exprimare, și că TikTok ar putea continua să funcționeze dacă s-ar desprinde de influența Chinei, respectiv dacă operațiunile americane ale aplicației vor fi vândute.
În timpul audierilor, avocata Departamentului de Justiție, Elizabeth Prelogar, a afirmat că legăturile TikTok cu guvernul chinez reprezintă o „amenințare gravă” la adresa securității naționale a SUA, susținând că Beijingul obligă companii precum ByteDance să furnizeze în secret date despre utilizatorii rețelelor sociale și să execute directivele guvernului chinez.
Potrivit lui Prelogar, volumul uriaș de date colectate de TikTok ar putea fi folosit de China pentru hărțuire, recrutare și spionaj, iar Beijingul „ar putea transforma TikTok într-o armă împotriva SUA în orice moment”.