Gigantul Meta (Facebook) declanșează noi concedieri. Unii angajați au fost dați afară pentru că au cumpărat detergent cu bonuri de masă

G.C. Data publicării:
zuckerberg facebook meta
sursa: profimediaimages.ro/

Gigantul tehnologic Meta a concediat aproximativ 20 de angajați din Los Angeles pentru că au folosit tichetele de masă pentru a cumpăra articole de uz casnic, precum pahare de vin și detergent de rufe. Concedierile au avut loc săptămâna trecută, cu doar câteva zile înainte ca gigantul, evaluat la 1,5 trilioane de dolari, să înceapă, marți, restructurarea anumitor echipe din cadrul diviziilor WhatsApp, Instagram și Reality Labs.

Restructurarea a inclus concedierea unor angajați și relocarea altora, au spus mai multe persoane familiare cu deciziile, potrivit Financial Times

Precum majoritatea companiilor mari din domeniul tehnologiei, Meta oferă mâncare gratuită angajaților săi din sediul central din Silicon Valley, ca beneficiu. Angajaților din birouri mai mici, care nu au cantină, li se oferă beneficii pe platforme precum Uber Eats sau Grubhub pentru a comanda mâncare la birou.

Angajaților li se acordă tichete zilnice de 20 de dolari pentru micul dejun, 25 de dolari pentru prânz și 25 de dolari pentru cină, emise în tranșe de câte 25 de dolari. Se presupune că cei care au fost concediați au abuzat de bonurile de masă timp de mai mult timp, a spus o persoană familiarizată cu situația. Unii au combinat tichetele, în timp ce alții au primit mâncarea acasă, deși banii erau destinați pentru a acoperi mâncarea la birou.

Cei care au încălcat regulile companiei doar ocazional au fost mustrați, dar nu concediați, a adăugat persoana respectivă. Într-o postare pe platforma Blind, văzută de Financial Times, un fost angajat Meta a scris că a folosit tichetele de 25 de dolari pentru articole precum pastă de dinți și ceai, adăugând: „În zilele în care nu aș fi mâncat la birou, dacă soțul meu gătea sau dacă mergeam la cină cu prietenii, am considerat că nu ar trebui să irosesc tichetele pentru cină.”

Persoana respectivă, care a indicat că avea un salariu de aproximativ 400.000 de dolari la Meta și lucra „nopți și weekenduri”, a scris că a recunoscut abaterea când cei de la Resurse Umane au investigat practica, înainte de a fi concediată în mod neașteptat. 

Meta a refuzat să comenteze despre concedieri. Totuși, compania a declarat în legătură cu disponibilizările mai largi: „Astăzi, câteva echipe de la Meta fac schimbări pentru a se asigura că resursele sunt aliniate cu obiectivele strategice pe termen lung și cu strategia de locație, care include mutarea unor echipe în alte locații și relocarea unor angajați în alte roluri. În situații precum aceasta, când un rol este eliminat, ne străduim să găsim alte oportunități pentru angajații afectați.”

Zuckerberg a anunțat aproximativ 21.000 de concedieri în două runde de disponibilizări în 2022 și 2023, numind cea de-a doua rundă „un an al eficienței”. De asemenea, el a anulat proiectele cu prioritate redusă în încercarea de a stimula creșterea lentă și de a calma preocupările investitorilor legate de pariul său costisitor pe metavers. Wall Street a salutat aceste restructurări, alături de accentul companiei pe inteligența artificială. Acțiunile companiei sunt acum tranzacționate aproape de maximele istorice de 577 de dolari pe acțiune.