Comisia Europeană taxează Apple pentru nerespectarea Regulamentului digital al UE. Amenzile sunt usturătoare

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
apple ue app store
sursa: shutterstock.com/

Comisia Europeană a informat Apple în privința concluziilor preliminare ale anchetei care vizează magazinului său de aplicaţii, App Store. Compania americană a încălcat regulamentul pieței digitale europene, deoarece împiedică dezvoltatorii de aplicaţii să-și direcționeze clientela către alternative de plată mai ieftine.

Comisia a iniţiat o nouă procedură de neconformitate împotriva Apple, de această dată pentru că gigantul american de tehnologie a impus o taxă dezvoltatorilor și magazinelor terțe de aplicații, în temeiul căreia aceștia trebuie să plătească pentru serviciul de bază oferit de companie. Mișcarea însă nu este în conformitate cu regulamentul UE privind pieţele digitale.

„Luăm măsuri suplimentare pentru a ne asigura că Apple respectă regulamentul european al piețelor digitale. Avem motive să credem că AppStore nu permite dezvoltatorilor de aplicații să ofere clienților alternative bune ca preț la plățile prin terți pentru produsele lor. Fără să lezăm dreptul la apărare al Apple, suntem hotărâți să folosim setul de instrumente oferit de regulament pentru a stabili condiții concurențiale acceptabile pentru dezvoltatori și consumatori”, a declarat Thierry Breton, Comisar european pentru Piaţa Internă.

În virtutea regulamentului digital al UE, dezvoltatorii care îşi distribuie aplicaţiile prin intermediul App Store, ar trebui să poată informa clienții în mod gratuit despre alternativele mai ieftine de plată, în cazul achitării produsului prin terți.

Comisia poate impune amenzi de până la 10% din cifra de afaceri totală a companiei dacă sesizează că regulamentul a fost încălcat. Amenzile pot ajunge însă la 20% dacă neregulile sunt repetate.