Război PSD-PNL în stațiunile de schi: ați închis localurile noastre, zero pe ale voastre. Șeful ANPC: i-am închis pe toți

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
horia constantinescu

Surse politice au declarat pentru DigiEconomic.ro că personalul Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a mers, după dezastrul de la Ferma Dacilor, în comandamente organizate ad-hoc, să închidă unități de primire a turiștilor în zone PNL, cum a fost cazul stațiunii de schi Rânca, dar nu a mișcat nimic pe Valea Prahovei. Zona fiind aflată în marea ei parte sub alesul PSD de Prahova, Radu Oprea, ministrul Turismului și, prin această funcție, coordonatorul ANPC, agenție subordonată Ministerului pe care îl conduce. Citiți reacția lui Horia Constantinescu, șeful ANPC, care îi contrazice pe partenerii de guvernare.

Presupusul scandal pe interesele economice din interiorul coaliției de guvernare, PSD-PNL, a fost semnalat pentru DigiEconomic.ro de surse liberale, care au răspuns unui articol recent, în care senatorul de Gorj (PNL), acuza ANPC că a adus oameni din alte județe să închidă turismul din stațiunea de schi Rânca.  

Sursele ne-au spus că nu s-a întâmplat același lucru și pe Valea Prahovei, principala zonă de schi din România. Sursele au mai spus că motivul ar fi că ministrul Turismului, Radu Oprea (PSD),  este ales în Parlament la județul Prahova, județul în care a avut, de altfel, loc incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor, care a pus apoi toate autoritățile de control pe jar.

Șeful ANPC, Horia Constantinescu, a declarat pentru DigiEconomic.ro că "în regiunea Prahova, au fost înregistrate, pânā acum, 24 opriri temporare ale prestării de servicii şi 2 măsuri de închidere temporară pe o perioadă de până la 6 luni. În aceeași perioadă, în regiunea Brașov au fost înregistrate 45 opriri temporare ale prestării de servicii, în regiunea Iași, 15 şi în regiunea Cluj, 50."

Constantinescu ne-a mai spus că "probabil sunt unii deranjați că le-am închis afacerile baronilor locali".

Cum s-a ajuns la război

După incendiul de la Ferma Dacilor, aflată în județul Prahova, în care au murit 8 oameni, toate autoritățile de control din țară s-au organizat să facă controale la unitățile de cazare și alimentație publică. Semnalul a fost transmis pentru că pensiunea numită nu avea niciun fel de autorizații de funcționare și, în lumina faptului că era un loc turistic cunoscut la nivel național, s-au ridicat semne de întrebare în public legate de unitățile de cazare, indiferent de renume.

Din aceste considerente, în 4 ianuarie 2024, comandamentul de control al ANPC a descins la Rânca, una dintre principalele stațiuni de schi din România. Conform șefului care a coordonat această acțiune s-au descoperit nereguli masive la peste 70% dintre agenții economici controlați. Măsura imediata a fost oprirea temporară a prestării serviciilor în aceste unități până la intrarea în legalitate.

Contextul este că, la nivel național, s-au organizat echipe, inclusiv de la ANPC, care au luat la puricat zonele turistice de iarnă. 

La o zi după sancțiunile ANPC din Rânca, senatorul PNL Ion Iordache, ales în Gorj,  a scris într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a PNL Gorj adresat  Ministerului Economiei și Turismului, în speţă ANPC, că mai mulţi funcţionari ANPC, delegaţi în această perioadă în Gorj, închid mai multe locaţii pentru motive superficiale, fără să ţină cont de pagubele produse economiei judeţului. "Funcţionari ANPC, delegaţi în Gorj, vor să închidă mai multe locaţii din judeţul nostru pentru motive superficiale, fără să ţină cont de pagubele produse economiei judeţului. Regulile trebuie respectate, sănătatea oamenilor este pe primul loc, dar aici vorbim despre exces de zel şi abuz", a scris el.

După acest episod, surse politice interesate au transmis DigiEconomic că ANPC n-a închis nicio locație turistică din zona Valea Prahovei, principala zonă de vacanțe de iarnă din România, motivul fiind că Ministrul Turismului, Radu Oprea, este parlamentar de Prahova.