Programul cadastral gratuit pentru cetățeni va continua. Peste șapte milioane de cărți funciare au fost eliberate până în prezent

Alexandru Gologan Data publicării:
carte funciara
Sursa foto: Facebook / CFunciara.ro

În august, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), instituție publică în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), a eliberat gratuit pentru cetățeni, prin programele derulate, peste 7,3 milioane de noi cărți funciare.

ANCPI a finalizat lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților în 262 de unități administrativ-teritoriale (UAT), cu o suprafață de peste 5,8 milioane de hectare.

Dintre cele 262 de UAT-uri și 27.344 de sectoare cadastrale finalizate, opt UAT-uri și 283 de sectoare cadastrale, cu o suprafață de 52.200 de hectare au beneficiat de cofinanțare din veniturile proprii ale ANCPI. Alte 137 comune au fost cadastrate din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020. Totodată, 511, dintre cele 548 de UAT-uri în care se derulează lucrări de înregistrare sistematică la nivelul întregii localități, beneficiază de finanțare din fonduri europene.

Cărțile funciare au fost eliberate gratuit pentru cetățeni, finanțarea fiind asigurată din veniturile proprii ale ANCPI, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF), din fonduri europene nerambursabile, dar și din bugetele primăriilor. În alte 2.124 de UAT-uri și sectoare cadastrale sunt în derulare lucrări de cadastru.

Astfel, suprafața totală a imobilelor înregistrate este de 5.847.676 de hectare, iar cea pe care se desfășoară lucrări este de 7.020.351 de hectare.

Stadiul lucrărilor poate fi consultat de pe platforma online dedicată Programului Național de Cadastru și Carte Funciară.