Probleme în China din cauza încetinirii creșterii economice: rata obezității se agravează, majorând costurile asistenței medicale
Pe măsură ce China construiește mai puține locuințe și poduri, oamenii cumpără mâncare mai ieftină și mai nesănătoasă, iar fabricile și fermele investesc în automatizare, o nouă provocare a apărut la orizont: rata obezității din țară crește mult mai rapid, majorând costurile asistenței medicale.
Stresul de la locul de muncă, orele lungi de lucru și dietele necorespunzătoare devin factori de risc majori în orașe, iar în zonele rurale munca agricolă devine mai puțin solicitantă din punct de vedere fizic. În același timp, serviciile de sănătate inadecvate fac ca problemele de sănătate să fie depistate cu întârziere și tratate inadecvat, spun medicii și academicienii, potrivit Reuters.
China se confruntă, astfel, cu o dublă provocare care îi alimentează problema obezității: într-o economie în curs de modernizare, susținută de inovația tehnologică, tot mai multe locuri de muncă devin statice și de birou, în timp ce o încetinire prelungită a creșterii economice îi forțează pe oameni să adopte diete mai ieftine și nesănătoase.
De exemplu, având în vedere că ritmul construcției de locuințe și infrastructură a încetinit, milioane de lucrători au trecut în ultimii ani de la locurile de muncă din construcții și producție la cele de șofer pentru companii de ride-sharing sau de livrare.
De asemenea, într-un mediu deflaționist, consumatorii preferă mese mai ieftine, care pot fi nesănătoase. Piața de fast-food din China este în creștere și va ajunge la 1,8 trilioane de yuani (253,85 miliarde de dolari) în 2025, de la 892 miliarde de yuani în 2017, potrivit Daxue Consulting.
„Recesiunile economice duc adesea la schimbări în stilul de viață al oamenilor”, a explicat Yanzhong Huang, expert în sănătate globală la Council on Foreign Relations, pentru Reuters. „Obiceiurile alimentare pot deveni neregulate, iar activitățile sociale pot scădea”, a adăugat acesta.
„Aceste modificări ale rutinei zilnice pot contribui la o incidență crescută a obezității și, în consecință, a diabetului”, a spus el, adăugând că se așteaptă ca ratele obezității să continue „să crească exponențial, împovărând sistemul de sănătate”.
În iulie, Guo Yanhong, un înalt funcționar al Comisiei Naționale de Sănătate (NHC), a declarat că persoanele obeze și supraponderale reprezintă „o problemă majoră de sănătate publică” pentru China.
Xinhua, agenția oficială de știri din China, a raportat în aceeași lună că mai mult de jumătate dintre adulții din țară sunt obezi sau supraponderali, peste estimarea de 37% furnizată de Organizația Mondială a Sănătății.
Un studiu realizat de BMC Public Health a estimat că, până în 2030, costurile pentru tratamentele legate de obezitate ar trebui să crească la 22% din bugetul de sănătate, sau 418 miliarde de yuani, de la 8% în 2022. Estimarea a fost „conservatoare” și nu a luat în considerare creșterile costurilor asistenței medicale, se spune în studiu.
Acest lucru va adăuga o presiune suplimentară asupra guvernelor locale deja îndatorate și va reduce capacitatea Chinei de a direcționa resursele către domenii mai productive pentru a stimula creșterea economică.