Piaţa românească de investiţii imobiliare ar putea atinge din nou pragul de 1 mld. euro. Care sunt efectele asupra consumatorilor
Piaţa românească de investiţii imobiliare ar putea atinge din nou pragul de 1 miliard de euro în 2024, în condiţiile în care prima jumătate a anului s-a încheiat cu o valoare totală de 419 milioane de euro. La nivelul consumatorilor, impactul creșterii pieței imobiliare în sectoarele industrial și retail s-ar putea regăsi în prețurile din zona rezidențială.
Perspectivele rămân favorabile, iar cu un volum semnificativ de tranzacţii în desfăşurare, inclusiv unele recente în care proprietarii doresc o finalizare rapidă, atingerea pragului de 1 miliard de euro în 2024 pare un obiectiv realizabil, arată un raport realizat de o companie de consultanţă imobiliară.
Activitatea de tranzacţionare a fost dominată de active industriale şi de retail pentru al doilea an consecutiv, marcând o schimbare semnificativă faţă de anii anteriori, când birourile erau predominante, mai arată raportul.
De asemenea, criteriile de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG) devin din ce în ce mai importante în procesul decizional al investitorilor imobiliari, băncilor şi chiriaşilor, subliniază consultanţii Colliers, explicând că deşi potenţialul pieţei pe termen lung rămâne semnificativ, există totuşi provocări pe termen scurt şi mediu.
Una dintre provocările principale rămâne disponibilitatea şi costul finanţării, care în prezent este de circa 6%. În plus, interesul băncilor pentru anumite sectoare imobiliare, în special pentru birouri, este destul de limitat, sectorul industrial fiind încă preferat pe lista instituțiilor, urmat de retail şi rezidenţial.
La nivelul Europei Centrale şi de Est (ECE), România a înregistrat în primul semestru al anului 2024 cea mai bună performanţă în comparaţie cu economiile Bulgariei, Cehiei, Ungariei, Poloniei şi Slovaciei, potrivit raportului Colliers "H1 2024 Investment Scene", scrie Agerpres.
În medie, volumele pentru regiune au crescut cu 29% faţă de 2023, până la aproximativ 3,3 miliarde de euro, dar au scăzut cu 41% comparativ cu primul semestru din 2022.
Ponderea tranzacţiilor cu birouri este, de asemenea, în scădere şi în ECE - 31% din volumele tranzacţionate, în timp ce tranzacţiile din sectorul retail au contribuit cu 32%. Sectorul industrial şi logistic s-a clasat pe locul al treilea, cu o pondere de 24%.
În contextul actual, Colliers estimează la nivel regional un volum de tranzacţii de circa 5,5 miliarde de euro pentru întregul an 2024, reprezentând aproximativ jumătate din media pe 10 ani. Polonia a dominat volumele regionale, cu aproape 50% din total, datorită creşterii semnificative a activităţii locale în al doilea trimestru.
Impactul în sectorul rezidențial
La nivelul consumatorilor, efectele creșterii pieței imobiliare în sectoarele industrial și retail se traduc în prețurile din zona rezidențială. Deși în România se remarcă un preț mediu per apartament cu 30% mai mic decât alte capitale europene din regiune, consumatorii găsesc achiziția unui imobil dificilă, mai ales din cauza trendului de mutare din mediul rural sau localități mici către Capitală sau marile orașe.
„În condițiile în care economia românească se polarizează din punct de vedere economic, social și chiar geografic, ne așteptăm la o creștere a cererii de locuințe în marile orașe, acolo unde românii se îndreaptă plecând din orașele mici, din localitățile în care puterea de cumpărare e mai scăzută, unde nu au șansa unei vieți mai bune. Această accentuare a polarizării economice a României va genera o creștere semnificativă a cererii în domeniul imobiliar în orașe precum București, Constanța, Cluj, Iași, Timișoara, acolo unde oportunitățile pentru oamenii simpli, pentru cei care vor să găsească un job mai bun sunt mult mai mari decât în orașele mici, în mediul rural.
Evoluția pieței este una ascendentă și din prisma prețurilor imobiliarelor din România. Avem un preț mediu per apartament undeva cu 30% mai mic decât în celelalte capitale din regiune, respectiv Varșovia, Budapesta, Praga, capitalele acolo unde, de asemenea, piețele imobiliare au crescut foarte mult. Investitorii mizează pe România atât în ceea ce privește construcția de imobile pentru vânzare, cât și, mai ales, pentru închiriere. Vom vedea din ce în ce mai multe fonduri de investiții care vor intra în România și vor construi lanțuri de apartamente, de blocuri, special pentru închiriere. Din păcate, va fi din ce în ce mai greu pentru un român să își cumpere o casă în condițiile în care prețurile vor crește și condițiile de creditare vor rămâne extrem de dificile”, a spus, pentru DigiEconomic, analistul Adrian Negrescu.