Medicii români: puțini, cu burnout și tot mai bătrâni. Peste jumătate dintre doctorii tineri vor să emigreze - HARTA
Studiul „Sănătatea sistemului medical, la intersecția proiectelor strategice ale României, în perioada 2024-2025”, prezentat recent la Guvern, arată că sectorul sănătății este în impas. Sunt prea puțini medici la 1.000 de locuitori, disparitățile sunt foarte mari între județe, doctorii sunt tot mai obosiți și suferă de burnout, media de vârstă a celor de familie depășește 60 de ani în majoritatea regiunilor, iar dorința de migrare a medicilor în țări cu sisteme de sănătate adecvate apare la toate categoriile de vârstă.
Harta României cu repartizarea celor 55.622 de medici (date valabile la 15.05.2023, utilizate ca referință pentru Studiu Burnout) arată o situație net în defavoarea sistemului medical autohton, față de cel din UE.
Media în statele membre este de 4,1 medici la 1.000 locuitori, iar în România, de 3,5 medici la 1.000 de locuitori. La prima vedere, nu pare o prăpastie, dar situația pe fiecare județ în parte arată disparități enorme.
În majoritatea regiunilor României, din totalul pe țară se ajunge la doar 1-2 medici la 1.000 locuitori. O situație critică apare în Ilfov și Călărași, unde la 1.000 de locuitori revine mai puțin de un medic.
În 11 județe sunt 2-4 medici la 1.000 locuitori. Numai 4 județe (Cluj, Dolj, Iași, Timiș) stau un pic mai bine, cu 4-6 medici la 1.000 locuitori și doar în București sitația este mai bună, cu peste 7 medici la 1.000 locuitori.
Medicina de familie sare de 60 de ani
O problemă semnalată de studiu este legată de sistemul medical de familie.
Ponderea medicilor de familie cu vârsta peste 60 de ani este între 30 și 66% la nivelul întregii țări. Mai mult de jumătate dintre medicii de familie au vârste de peste 60 de ani în Alba, Argeș, Brăila, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Olt, Teleorman, Sălaj, Vâlcea, Vrancea.
Sindromul de burnout
Sindromul burnout afectează, în diferite proporții, majoritatea medicilor.
Riscul de epuizare în rândul medicilor se prezintă astfel:
-
scăzut - 12%,
-
mediu - 52%,
-
ridicat - 32%,
-
foarte ridicat - 4%.
Procentul medicilor femei care au ȋnregistrat scoruri care se ȋncadrează ȋn cele două paliere de risc mare pentru burnout a fost semnificativ mai mare decât cel raportat ȋn cazul bărbaților medici: 38% vs. 31%.
Peste jumătate dintre medicii tineri vor să plece afară
Intenția declarată de migrație externă în rândul medicilor este de 25,9% în cazul femeilor, respectiv 31,5% în rândul bărbaților.
57,5% dintre medicii sub 35 de ani au menționat o intenție probabilă (40,3%) sau una sigură (17,2%) de a emigra.
Motivele de migrație în funcție de categoriile de vârstă din care fac parte medicii respondenți:
-
sub 35 ani:
-
condițiile directe de practică – infrastructura sistemului sanitar românesc (24%)
-
oportunitățile de formare profesională sau cercetare – infrastructură, facilități, tehnologie, fonduri disponibile ȋn străinătate (23%)
-
36-49 ani
-
condițiile directe de practică – infrastructura sistemului sanitar românesc (18%)
-
oportunitățile de formare profesională sau cercetare – infrastructură, facilități, tehnologie, fonduri disponibile ȋn străinătate (15%)
-
aspecte care țin de condiții de viață, familie, locuire şi oportunități educaționale pentru copii (15%)
-
50-64 ani și peste
-
condițiile directe de practică - motivația cea mai puternică pentru decizia de a migra (18%);
-
recunoaşterea socială şi respectul resimțit față de profesia medicală devine un aspect foarte important (17%). Acest din urmă aspect devine cel mai important (18%), alături de condițiile salariale şi venituri (18%), pentru medicii din categoria de vârstă peste 65 de ani.
Malpraxisul și cercetarea penală – cele mai mari temeri ale medicilor
Cei mai mulți medici resimt o teamă privind o posibilitate reală de a fi angrenați într-o procedură de cercetare sau chiar proces de malpraxis
-
70% dintre medici declară că resimt o teamă în mare și foarte mare măsură
-
87% dintre medici consideră că asigurările nu acordă despăgubiri în mod real. 4,4% au răspuns „Nu știu” - opinie consistentă în grupul profesional.
-
79% dintre medici consideră că sistemul de asigurări pentru malpraxis are o funcționalitate redusă sau foarte redusă.