În plină austeritate guvernamentală, premierul e forțat printr-o foaie să renoveze locuința de protocol Vila Lac 1

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
ciolacu
Foto: Profimedia

În plină Ordonanță a austerității promovată de Guvernul Ciolacu, pe masa premierului Marcel Ciolacu, pentru următoarea ședință de guvern, stă alocarea a 280 de milioane de lei de la buget ca să se repare vila Lac 1, vilă de protocol cu ieșire la lac, din cartierul Floreasca al Bucureștiului. Și să se modernizeze, așa cum scrie în textul unei HG promovate de Ministerul Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice.

Dacă semnează Marcel Ciolacu, atunci Ministerul Dezvoltării poate să aloce banii către Compania Națională de Investiții, din subordine, care să facă licitația și să aleagă o firmă de construcții care să facă lucrările.

„Reabilitare, modernizare, consolidare construcții existente, refacere amenajare peisajeră curte, refacere împrejmuire pe aliniamentul stradal și dotări la imobilul «Vila Lac 1» din București, sector 1, str. Eliade Mircea, nr. 11-13” TITULAR: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației; BENEFICIAR: •Compania Națională de Investiţii „CNI”- SA, pe perioada realizării investiției; • Regia Autonomă «Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat», după realizarea investiției AMPLASAMENT: Municipiul București, str. Eliade Mircea, nr. 11-13, sector 1”, este descrierea proiectului.

Vila Lac 1, alături de Lac 2 și 3 (unde locuiește președintele Iohannis) fac parte din suita de vile de protocol administrate de regia de stat RAAPPS. Aici, de-a lungul timpului, s-au întâlnit politicienii pentru a negocia facerea și desfacerea de alianțe, de guverne, și au mai fost organizate diverse evenimente pentru demnitari străini.

“Datorită vechimii elementelor constructive (structură, instalații), și a elementelor de finisaj, s-au constatat deficiente majore de ordin estetic si funcțional la nivelul construcțiilor, al instalațiilor și al spațiilor exterioare, acestea conducând la un consum ridicat de resurse financiare și logistice pentru întreținerea și chiar neutilizarea pe termen lung a unora dintre zonele imobilului afectat.

În prezent, imobilul funcționează în regim de avarie necesitând eforturi mari din partea instituțiilor statului pentru a se asigura pe de-o parte desfășurarea efectivă a activităților de reprezentare și protocol, dar și pentru asigurarea pazei și integrității fizice a demnitarilor care participă la aceste activități.

Pentru întreținerea spațiului se consumă importante resurse financiare și logistice. Imobilul – atât la interior cât și la exterior – continuă să se degradeze și necesită din ce în ce mai multe resurse financiare pentru întreținere.

Clădirea administrativă principală – Corp C4 este una dintre cele mai reprezentative vile de reprezentare și protocol, fiind dotată cu spații de cazare, săli de conferință și evenimente, birouri spații de utilizate în cadrul activităților de protocol la nivel înalt. La interiorul imobilului, spațiile de protocol au nevoie de intervenții de curățare/refacere a elementelor de finisaj și decor valoroase.”, fundamentează Ministerul Dezvoltării investiția. Lucrările ar trebui să dureze doi ani.