UPDATE Guvernul vrea să modifice azi Codul fiscal. Este eliminat la vânzările imobiliare plafonul neimpozabil de 450.000 lei

Adam Gheorghe Data publicării: Data actualizării:
blocuri
Sursa: profimediaimages.ro

UPDATE: Din Proiectul de HG a dispărut după ședința de Guvern articolul propus care prevedea eliminarea pragului de neimpozitare pentru tranzacțiile imobiliare. Puteți vedea modificările la normele Codului fiscal adoptate de Guvern, vizavi de tranzacțiile imobiliare. Forma finală o puteți consulta în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1196 / 29 Decembrie 2023

Ștrea inițială:

Guvernul are pe agenda ședinței de zi o nouă modificare printr-un proiect de hotărâre de guvern, a prevederilor Codului fiscal, mai exact a punctului 33, alineat 4 din Normelor de aplicare, referitor la impozitul care se aplică la transmiterea dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia.

Conform vechilor norme, impozitul prevăzut la art. 111 alin. (1) din Codul fiscal se calculează prin aplicarea cotei de 3% (pentru proprietăți imobiliare deținute maximum 3 ani) asupra venitului impozabil, stabilit ca diferență între valoarea tranzacției și plafonul neimpozabil de 450.000 lei.

Același plafon neimpozabil se aplica până acum și pentru:

  • proprietăți imobiliare transferate cu titlu de aport la capitalul social,

  • construcţiile neterminate, la înstrăinarea acestora,

  • schimbului unei/unor proprietăți imobiliare cu altă/alte proprietăți imobiliare se consideră că au loc două tranzacții, iar venitul impozabil aferent fiecăreia se determină prin deducerea din valoarea fiecărei tranzacții a plafonului neimpozabil,

  • schimbului unei proprietăți imobiliare cu un bun mobil al unei persoane fizice.

Conform proiectului de hotărâre de guvern ce va fi discutat în ședința de azi a Executivului, plafonul neimpozabil de 450.000 lei dispare, iar punctul 33 alineatul (4) din Normele de aplicare a Codului fiscal se modifică şi va avea următorul cuprins:

La transmiterea dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, impozitul prevăzut la art. 111 alin. (1) și (3) din Codul fiscal se calculează, în funcție de perioada de deținere a proprietății imobiliare și de valoarea declarată de părţi, sau după caz, de valoarea stabilită prin studiul de piaţă, în situația în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici cu experţi evaluatori autorizaţi în condiţiile legii.

Trebuie să precizăm că impozitele prevăzute la art. 111 alin. (1) și (3) sunt următoarele:

(1) a) 3% pentru construcţiile de orice fel şi terenurile aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, deţinute o perioadă de până la 3 ani inclusiv;

b) 1% pentru imobilele descrise la lit. a), deţinute o perioadă mai mare de 3 ani.

(3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin. (1), dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moştenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

Precizări privind valoarea minimă a tranzacțiilor imobiliare

Noile prevederi avute în vedere de Guvern stipulează că, la constituirea sau transmiterea dezmembrămintelor dreptului de proprietate, impozitul se determină la valoarea declarată de părţi, dar nu mai puţin de 20% din valoarea minimă stabilită prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici cu experţi evaluatori autorizaţi în condiţiile legii.

La transmiterea de proprietăţi, impozitul se determină la valoarea declarată de părţi, dar nu mai puţin de 80% din valoarea minimă stabilită prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici cu experţi evaluatori autorizaţi în condiţiile legii.

În cazul transferului unei proprietăți imobiliare deținute în coproprietate, impozitul este datorat de fiecare coproprietar, corespunzător cotei părți de deținere. În situația în care cotele părți de deținere nu sunt precizate, se prezumă că fiecare coproprietar deține o cotă parte egală cu a celorlalți.

În cazul transferului unei proprietăți imobiliare deținute în devălmășie, impozitul este datorat de fiecare coproprietar devălmaș în cote părți egale.