Comisia Europeană: stabilirea salariului minim în România trebuie făcută de experți

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
salariu romania
sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Stabilirea salariului minim este o procedură delicată, care are drept scop realizarea unui echilibru între obiective care uneori sunt diametral opuse şi de aceea, sfaturile experţilor îi pot ajuta pe decidenţi în acest proces, se arată într-un capitol separat al analizei aprofundate privind dezechilibrele macroeconomice ale României, publicate luni de Comisia Europeană.

Modificarea salariului minim este decisă de Guvernul român pe baze discreţionare, după negocieri consultative cu sindicatele şi patronatele. Tipic, acesta este revizuit în fiecare an, în ianuarie, dar sunt posibile şi ajustări ad-hoc în timpul anului.

Comisia Europeană consideră că o astfel de abordare este ineficientă și România ar trebui să schimbe modul în care decidenții hotărăsc nivelul salariului minim, pentru a fi aliniat cu nevoile fundamentale ale economiei, relatează Agerpres.

"Atunci când decide o majorare, Guvernul utilizează o gamă largă de indicatori macroeconomici (inflaţie, salarii, productivitate şi evoluţia generală a pieţei muncii), dar nu urmează o formulă clară. Acest lucru este valabil în special în ţările cu putere mică de negociere colectivă, cum este România.

În aceste cazuri, unii economişti susţin că procesul de stabilire a salariului minim ar trebui luat, cel puţin parţial, din mâinile politicienilor şi delegat către experţi independenţi, care utilizează formule matematice, precum în Franţa şi Ţările de Jos.

În acelaşi timp, salariul minim ar putea să nu fie cel mai eficient instrument pentru a reduce inegalitatea şi sărăcia. El tinde să fie un instrument slab concentrat pentru acest scop şi susţine mai degrabă indivizii decât gospodăriile, pentru că acoperă numai persoanele angajate", se arată în analiza Comisiei Europene.

Comisia Europeană precizează că există riscuri şi beneficii ale unor majorări semnificative ale salariului minim. Pe de o parte, salariul minim protejează muncitorii cu putere scăzută de negociere şi poate reduce sărăcia persoanelor angajate în câmpul muncii. Obiectivul salariului minim este creşterea veniturilor, productivităţii muncii şi să îmbunătăţească bunăstarea muncitorilor aflaţi la capătul de jos al distribuţiei veniturilor şi în acelaşi timp, să reducă inegalităţile.

Pe de altă parte, majorările salariale excesive ar putea avea efecte negative asupra gradului de ocupare al forței de muncă. În unele situaţii, angajatorii ar putea răspunde la majorarea salariului minim prin concedierea celor mai puţin productivi angajaţi. Există de asemenea riscul ca majorările prea mari ale salariului minim să diminueze stimulentele acordate lucrătorilor.