A fost aprobat plafonul pentru Programul Noua Casă. Beneficiarii au parte de reduceri în 2024
Plafonul de garantare destinat ediției din acest an a programului „Noua Casă” va fi de un miliard de lei. Limita a fost aprobată în şedinţa de guvern din 31 ianuarie, anunță Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) printr-un comunicat.
FNGCIMM transmite că pentru a facilita accesarea programului de către beneficiari, costurile de garantare a creditului și onorariilor notariale au fost diminuate.
„Noua Casă rămîne în continuare cel mai avantajos credit ipotecar, distingându-se între celelalte oferte de creditare de pe piață, prin avansul minim de 5% și garanția de stat.
Prin Ordinul nr.141/2024, Ministerul Finanțelor a diminuat comisionul de administrare de la 0,30% pe an la un nivel de 0,15% pe an calculat la soldul garanției iar prin Ordinul 177C/2024 al Ministerului Justiției, beneficiarii Programului vor beneficia și de reducerea cu 30% a onorariilor pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare și a oricăror alte acte care se încheie în cadrul programului Noua casă, cu anumite excepții prevăzute în mod expres.
Programul Noua Casă 2024 continuă să aibă un impact semnificativ asupra societății și economiei naționale, atât prin volumul finanțărilor susținute cu garanții de stat cât și prin performanța remarcabilă înregistrată în domeniul creditării”, se precizează în comunicat.
Pe lângă reducerile de costuri menționate, programul din acest an va permite înscrierea de noi finanțatori. Aceștia pot transmite în termen de maxim 7 zile lucrătoare, de la intrarea în vigoare a prevederilor Hotărârii de Guvern, solicitarea de înscriere pentru a putea fi eligibili.
Programul s-a desfășurat până în prezent prin intermediul a 14 bănci partenere: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank și Alpha Bank.
Plafonul alocat anului 2024, în valoare de un miliard lei, va fi distribuit cu acordul Ministerului Finanțelor băncilor participante, conform solicitărilor de plafon înaintate de finanțatori, corelat cu ponderea garanțiilor acordate de către fiecare participant în anul precedent.