Rusia vrea să majoreze o taxă pentru firmele străine. Dacă o companie vrea să părăsească piața, va trebui să plătească mai mult

G.C. Data publicării:
euro dolar rusia
sursa: shutterstock.com/

Autorităţile de la Moscova analizează majorarea contribuţiei unice, de la 15% la 40%, pe care firmele străine care părăsesc Rusia trebuie să o efectueze către bugetul de stat.

După sancțiunile impuse Rusiei de către Occident, în urma invaziei armatei rusești în Ucraina, Moscova a înăsprit cerinţele pentru ieşirea din ţară, solicitând discounturi semnificative la orice tranzacţie, înainte de aprobare, şi preluând la buget o parte din preţul de vânzare, procedură numită de Washington „taxă de ieşire”.

Contribuţiile firmelor străine care au încheiat acorduri pentru a ieşi de pe piaţa din Rusia au ajuns la aproape 140 de miliarde de ruble (1,51 miliarde de dolari) la 31 august 2024, arată datele bugetare, depăşind deja nivelul de anul trecut, de 116,5 miliarde de ruble, a anunţat vineri publicaţia RBC, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite Reuters.

În prezent, o comisie specială a Guvernului rus trebuie să aprobe tranzacţiile majore care implică firme din ţări etichetate „neprietenoase”. Companiile străine trebuie să-şi vândă activele cu o reducere de cel puţin 50% faţă de preţul pieţei şi să plătească statului cel puţin 15% din valoarea estimată a activului în cauză. Este necesară și aprobarea preşedintelui rus Vladimir Putin pentru tranzacţiile din sectoare strategice precum energia şi finanţele. 

„Taxa de ieșire” a fost inițial stabilită la 10%, dar a crescut treptat la 15%. Acum, comisia guvernamentală pentru vânzarea activelor străine ia în considerare o „creștere semnificativă”, a informat RBC.

Două persoane cu care a discutat RBC au spus că contribuția ar putea fi majorată până la 40%.

„Discutăm în mod constant despre eficacitatea activităţii comisiei şi a abordărilor privind analiza tranzacţiilor. În acest moment, nu a fost luată nicio decizie”, a declarat Ministerul Finanțelor, la solicitarea Reuters pentru un punct de vedere.

Una dintre sursele RBC a spus că necesitatea de a crește contribuția bugetară provine din cazurile în care evaluarea a fost foarte scăzută, limitând astfel veniturile.